I dag börjar årets farligaste månad

Statistiken visar – maj är mest olycksdrabbat

1 av 2 | Foto: TOMMY MARDELL
typiskt Andreas Andersson i AIK blev en av dem som fick känna på statistiken för två år sedan. Han skadades i en match mot Trelleborg 1 maj. AIK vann dock matchen med 1-0.
NYHETER

Sköna maj är en farlig tid.

Då inträffar allra flest olyckor under hela året.

Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.

Vi har alla sett bilder på lidande fotbollsspelare som grimaserar illa efter att ha just fått benet avsparkat eller vridit sönder sitt knä. Och känns det inte som att det a l l t i d inträffar i maj strax före ett stort mästerskap som VM eller EM.

Det är ingen synvilla. Maj är årets farligaste månad. Men även om Sveriges blivande VM-spelare klarar sig igenom maj utan skador så är inte faran över.

VM-månaden juni är nämligen näst farligast. Ett VM i april, den ofarligaste månaden, vore kanske något för FIFA att fundera över.

Säkrast är det att vara mellan 65 och 69 år, av manligt kön och hålla till i en personalmatsal på en tisdag. I alla fall om man läser rapporten "EHLASS 2001" från Socialstyrelsen.

I samarbete med Konsumentverket och Folkhälsoinstitutet har Epidemiologiskt centrum på Socialstyrelsen sammanställt vilka olika skador som rapporteras på sjukhus.

Bostadsområden är farligast

Skaderegistreringen, som delvis finansieras genom EU-bidrag, finns än så länge på sju akutmottagningar och jourcentraler: Umeå, Hudiksvall, Ljusdal, Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad.

- Det är egentligen ett för litet urval. Storstadssjukhus är underrepresenterade. Nu är det sex procent som deltar och målet är 15 procent, säger Anders Karlsson, Epidemiologiskt centrum.

Olyckorna sker oftast i bostadsområden. Sovrummet är farligare än garaget och köket.

Idrottsplatser ska man också akta sig för om man ska känna sig säker. Allra farligast är inomhushallen, som skickar fler till akuten än utomhusanläggningen.

Mer än hälften av de registrerade skadorna har uppstått genom fall av olika slag. Men fall från trappa är inte lika vanligt som fall på ett och samma plan.

En rejäl smäll från ett föremål eller en person är näst vanligast.

Tredje vanligast är att man klämmer sig, blir stucken eller skär sig.

Lekar och fritidsaktiviteter är också farligt. Då sker en tredjedel av olyckorna.

Att idrott är riskabelt är redan känt. Men inte ens under en enkel promenad i maklig takt kan man känna sig säker. Båda dessa aktiviteter ligger bakom 20 procent var av skadefallen i Sverige. Vanligast är att man får en fraktur.

Fingrarna skadas oftast

När svenska sjukhus får besök är det oftast på grund av skadade fingrar. Fotleder och knän hör också till kroppsdelar som ofta blir skadade.

Så den som är mellan 10 och 14 år, får en fraktur under en fritidsaktivitet i bostadsområdet en lördag i maj är en riktig "Skade-Medelsvensson".

Skadornas topplista

Sofie Sjöstedt, Jens Kärrman