Svensken frigiven – får lämna Turkiet

Greps i söndags – misstänkt för 10 år gammalt brott

NYHETER

STOCKHOLM

Den 37-årige svensk som i söndags greps i Istanbul kommer att få lämna Turkiet om några dagar. Mannen blev på onsdagen villkorligt frisläppt.

Han misstänks för något som ska ha hänt utanför Turkiets ambassad i Stockholm vid en demonstration för över tio år sedan.

-Vi har nu haft kontakt med turkiska polismyndigheter. De säger att mannen kommer att få lämna Turkiet om några dagar om han så önskar, säger Anne Dismorr, Sveriges ambassadör i Ankara, till TT sent på onsdagseftermiddagen.

Den 37-årige mannen, med kurdisk bakgrund, har enligt svenska utrikesdepartementet (UD) både svenskt och turkiskt medborgarskap. Han greps i söndags på Istanbuls flygplats och fördes på tisdagen till turkiska säkerhetspolisen i huvudstaden Ankara.

Tio år sedan

Efter en förhandling i en säkerhetsdomstol i Ankara blev svensken villkorligt frigiven på onsdagsförmiddagen. Först på onsdagen fick också svenska ambassaden besked om varför mannen gripits. Han misstänks för något som hänt vid en demonstration utanför turkiska ambassaden i Stockholm i mars 1992, säger Kerstin Killian, tredje ambassadsekreterare, till TT.

-Men jag har ingen aning om vad det var som närmare hände.

Killian uppger vidare att hon inte vet hur turkiska myndigheterna - drygt tio år efter händelsen - visste att svensken deltagit i demonstrationen.

37-åringen reste till Turkiet för att besöka släktingar i sitt tidigare hemland. Med på resan var också hans bror, som dock inte greps av polisen.

Kerstin Killian har talat med den gripne i telefon efter att han har frigivits.

-Han säger att han mår bra.

''Det är fel''

TT: Har han sagt något om hur han behandlats i häktet?

-Det vill han av flera orsaker inte säga något om. Han kommer nu att stanna hos släktingar i några dagar innan han vill åka tillbaka till Sverige, säger Killian.

Svensken fick redan i måndags en advokat tilldelad av turkiska myndigheter. Men vid förhandlingen i säkerhetsdomstolen fick advokaten inte vara med.

Kerstin Killian säger att ambassaden nu bland annat kommer att bevaka att 37-åringen verkligen får lämna Turkiet om några dagar.

-Vi kommer också att tala om för myndigheterna att vi anser att det är fel att advokaten inte fick närvara vid förhandlingen, säger Killian.

Tomas Bengtsson/TT