Tafsare söker offer i t-banan

Polisen har kartlagt männens beteende

NYHETER

De slår till i rusningstrafik. Ofta utan att du ens märker det.

Hittills har polisen kartlagt upp emot 50 män som tafsar i tunnelbanan.

– Det är vanliga familjefäder, säger Lars Holmqvist, polisinspektör.

Foto: ROGER SCHEDERIN
TAFSAR I TRÄNGSELN Polisen har kartlagt uppemot 50 män som sysslar med ett systematiskt tafsande i tunnelbanan. De söker upp vagnar med stor trängsel, speciellt i rusningstrafik, och ställer sig så nära sitt ”offer” de kan. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.

De slår till i rusningstrafik. Ofta utan att du ens märker det.

Hittills har polisen kartlagt upp emot 50 män som tafsar i tunnelbanan.

– Det är vanliga familjefäder, säger Lars Holmqvist, polisinspektör.

De ställer sig så nära de kan, pressar eller gnuggar sig emot den utvalda. Sniffar i nacken. Ser till att handen ”råkar” snudda brösten eller rumpan.

Upptäcktes av en slump

– De letar upp offer, ofta unga tjejer som verkar osäkra. En del har specialiteter som tjejer med stora attribut eller lite äldre kvinnor.

Lars Holmqvist och några kollegor upptäckte de tafsande männen av en slump när de spanade efter ficktjuvar på tunnelbanan för några år sedan. Välklädda män i åldern 20–75 år som betedde sig som tjuvar, men som inte stal någonting.

Håller till i trånga vagnar

– Det tog ett bra tag innan vi kopplade, vi förstod inte vad de var ute efter. Men plötsligt var det glasklart vad de höll på med.

Polisen började kartlägga männen och upptäckte snart en grupp på mellan 30 och 50 personer som alltid var synliga i trånga vagnar, oftast första och sista vagnen, under rusningstimmarna.

– Under en resa mellan T-centralen och Skanstull såg jag fyra gubbar i samma vagn. Det här är större än man tror. Det är som en helt annan värld, mitt framför ögonen på oss, säger Lars Holmqvist.

Kan räcka med tillsägelse

Ibland räcker det med en sträng tillsägelse att de har ögonen på sig. Männen har ofta familjer hemma, barn eller barnbarn, och vågar inte riskera sin tillvaro.

Det är en tuff uppgift för polisen att få de antastade kvinnorna, och i vissa fall även männen, att polisanmäla.

Många har inte ens märkt någonting.

Tiotal fall polisanmälda

– Det kan vara helt uppenbart för oss, men kvinnorna säger att det var trångt och att vagnen rörde sig. Eller så vill de inte polisanmäla.

Hittills har cirka tio fall polisanmälts. Ungefär hälften av dem har lett till dom för sexuellt ofredande.

Så slipper du tafset

Fatima Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM