Mellanöstern i fokus i första maj-talen

Flera talare varnade för soffliggeri

NYHETER

Från norr till söder har det hållits tal i dag, första maj.

Mellanöstern var ett ofta återkommande tema, liksom ”soffliggeriet” – den växande skara svenskar som inte röstar i riksdagsval.

Här är en sammanfattning av dagens tal:

Stockholm samt Sundbyberg: Inför drygt 200 personer tog statsminister Göran Persson upp situationen i Mellanöstern.

Han talade också om de ökande sjukskrivningarna. Den stora uppgiften under nästa mandatperiod kommer bli att få ned sjukskrivningarna och förtidspensioneringarna. Persson utlovade ett program med konkreta mål för att minska ohälsan i landet.

Stockholm samt Södertälje: Även vänsterpartiets Gudrun Schyman la stor vikt vid Mellanöstern i sitt tal. Schyman krävde att FN skickar dit fredsstyrkor, att EU säger upp handelsavtalet med Israel och att Sverige återigen talar med en egen röst i världen.

Hon sa också att vägen till mer inflytande för fler inte går genom förstatligande av privata företag.

Gällivare: Socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist slog vakt om skatteutjämningen mellan rika och fattiga kommuner. Stjernkvist är rädd att välfärden i stora delar av Sverige hotas om moderaterna får igenom sina krav gällande skatteutjämningen. Med hänvisning till det franska valet passade han även på att poängtera vikten av att använda sin rösträtt.

Nybro: Även Kommunals ordförande Ylva Thörn höjde ett varningens finger åt soffliggarna. Thörn tog upp riskerna för att högerextremismen ska få ökat fotfäste och poängterade vidden av att arbetarrörelsen tar sitt ansvar då nazisterna alltid ansett facket och socialdemokraterna som dess största fiende.

Motala: Industrifackets ordförande Leif Ohlsson efterlyste åtgärder mot företag som vill lägga ned utan att ta ansvar. Ohlsson tog tillfället i akt och räknade upp en lång rad av krisorter. Han talade även om den ökade girigheten i direktörsvärlden och tog upp Percy Barnevik som exempel.

Gislaved: Åsa Westerlund, s-studenternas ordförande var inne på samma bana som Leif Ohlsson. Westerlund ansåg att regeringens utredare Thage G Petersson bör pröva om det går att lagstifta så att företag med dominerande ställning på liten ort inte får lägga ned lönande verksamhet utan att bjuda ut den till försäljning.

Värmdö: Socialförsäkringsminister Ingela Thalén förfärades över 120 000 långtidssjukskrivna. Hon konstaterade att tidsbrist och stress har blivit ett stort folkhälsoproblem.

Lidköping: Liksom Persson och Schyman valde SSU-ordföranden Mikael Damberg att lägga vikten i sitt tal vid situationen i Mellanöstern. Damberg krävde ekonomiska sanktioner mot Israel. Han ägnade en stor del av talet åt ''massakern i Jenin'' och vikten av solidaritet med det palestinska folket.

Färgelanda, Dalsland: Näringsminister Björn Rosengren valde att markera mot de företag som lägger ned och flyttar lönsam produktion utan att ta ansvar för de människor som ställs utan arbete.

Härnösand: Utbildningsminister Thomas Östros gjorde som många av sina kolleger, la tonvikten vid Mellanöstern.

- Det känns svårt att känna framtidstro när man ser händelseutvecklingen i Mellanöstern. Våld, våld och åter våld från båda sidor är en oframkomlig väg. Därför är det viktigt att vi i Sverige gör vad vi kan för att via EU och FN pressa på för att få i gång fredssamtal som ska ge både det israeliska folket och det palestinska folket en framtidstro på en fredlig lösning, sade Östros.

Kiruna: Lars Törnman, ordförande för Norrbottenspartiet, gick till angrepp mot LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin. Det var uppgifterna att Lundby-Wedin medverkat till att AMF Pension:s och Första AP-fondens chefer fått topplöner som väckte Törnmans ilska.

Törnman angrep även Israel och Ariel Sharon. Även den svenska fördelningspolitiken fick en känga av Norrbottenpartiets frontman.

Boden: Sandro Scocco, chefekonom vid socialdemokratiska Tankesmedjan, varnade för främlingsfientlighet när han talade i Boden. Om vi inte ger alla människor i Sverige chansen till ett drägligt liv, ökar risken för främlingsfientlighet, sade Scocco och pekade som exempel på Le Pens framgångar i Frankrike och Jörg Haiders framgångar i Österrike.

Umeå: Statssekretare Pär Nuder valde som så många andra att tala om Mellanöstern och om svenska soffliggare. Nuder, som som barn tillbringade somrarna i Israel, krävde att Israel lämnar de ockuperade områdena, stoppar bosättningspolitiken och respekterar folkrätten.

Om det sjunkande valdeltagandet i Sverige sade Pär Nuder att det är en väckarklocka. ”Det är inte soffliggarna som har svikit – det är snarare vi som svikit dem.”

Södertälje: Även Mona Sahlin fördömde våldet i Mellanöstern och Israels ockupation. Hon angrep också rasismen i Sverige och moderaternas politik, bland annat för att de vill avskaffa 1 maj som helgdag.

Lund: Valet är inte vunnet, var handelsminister Leif Pagrotskys budskap. Utgångsläget är bättre än på länge, men man får inte ta ut segern i förskott. I sitt tal lyfte han fram exempel på vad han anser vara frukterna av framgångsrik socialdemokratisk politik; minskad statsskuld, sänkt arbetslöshet, högskoleutbyggnad och satsningar på vården.

Göteborg: LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin krävde från talarstolen vid Götaplatsen i Göteborg att företagen tar större ansvar. Hon krävde lagstiftning som tvingar arbetsgivarna att ta sitt sociala ansvar gentemot löntagarna och samhället. Om de inte gör det – som i Bengtsfors, Gislaved och Katrineholm – ska det kosta, tyckte Lundby-Wedin.

Källa: TT

Andreas Bjunér, Maria Gners