Över en miljon fransmän i protest mot Le Pen

En kvarts miljon bara i Paris

1 av 2 | Foto: Reuters/Charles Platiau
Tusentals lyssnade på Le Pen Anhängare till det högerextremistiska partiet Nationell front lyssnar till presidentkandidaten Jean-Marie Le Pen utanför Operan i Paris.
NYHETER

Närmare en och en halv miljon människor anslöt i dag till demonstrationerna mot franske extrem-högerns ledare Jean-Marie Le Pen.

Det rapporterar AP.

Demonstrationerna är de hittills största mot Le Pen, efter att han kvalificerat sig för söndagens slutomgång i det franska valet. Det franska inrikesministeriet reviderade på onsdagkvällen upp siffrorna för antalet demonstranter. Hela 1,3 miljoner fransmän ska ha deltagit i protesterna.

Säkerheten var hög och 3 500 poliser hade satts i tjänst inför de väntade demonstrationerna.

Demonstrationerna mot Le Pen startade efter att han själv och hans anhängare haft en mindre demonstration längs rue de Rivoli, i Paris, där partiets hjältinna Jeanne d’Arc hedrades.

Le Pens anhängare skanderade ”Le Pen, président”, viftade med franska flaggor och visade upp plakat med texter som ”Jag är stolt över att vara fransman”.

Le Pen själv placerade vita blommor vid en staty föreställande Jeanne d’Arc ridande på en häst och viftande med en fransk flagga. Le Pens parti har d’Arc, som på 1400-talet ledde Frankrike till en serie av krigssegrar mot England, som en symbol för Frankrikes motstånd mot utländska ”inkräktare”.

Le Pen lovar överraskningar

I ett tal lovade Le Pen att fortsätta överraska i valets slutomgång. I slutomgången ställs han mot president Jacques Chriac, som förväntas vinna en lätt seger.

- Det kommer att bli en jordbävningseffekt och marken kommer att smula sig under era fötter, sa Le Pen inför en jublande folkmassa.

Enligt den franska polisen var de marscherande anhängarna 10-12 000 medan Le Pens parti hävdade att det var så många som 100 000. Anmärkningsvärt är att de rakade skinskallarna i princip saknades. Istället var det familjer och pensionärer som marscherade genom centrala Paris.

- Le Pen är det moderna Frankrikes d'Arc. Han är en oälskad kandidat, men han är vår enda chans att få bort kriminalitet och få folk att respektera våra lagar, sa 58-årige pensionären Maurice Dumontot till AP.

Drygt 250 000 på Paris gator

Men det var alltså i demonstrationerna mot Le Pen som de allra flesta slöt upp. Totalt 1,3 miljoner, enligt det franska inrikesdepartementet, av Frankrikes nästan 60 miljoner invånarna.

En massiv demonstration med drygt 250 000 anti-le Pen-demonstranter ägde rum i Paris. I Grenoble var det drygt 50 000 personer som slöt upp och i Bordeaux 45 000.

Även under Le Pens demonstration förekom vissa motdemonstrationer. En familj, stående på sin balkong, höll upp ett plakat med texten ”Nej” när Le Pens anhängare marscherade förbi.

Än så länge har det inte rapporterats om några våldsamheter från Frankrike.

Andreas Bjunér