– Han har träffat en ny

Sexologen Malena Ivarsson svarar på läsarnas frågor

NYHETER
Foto: PONTUS HÖÖK

Britta och Håkan har varit gifta i 20 år. Nu knakar äktenskapet och Britta känner sig sårad och hotad. Håkan har träffat en annan kvinna.

Hur länge har han haft en annan?

– Sen ett år tillbaka. Han berättade det i julas. Och det är nästan det enda han sagt. Inget om varför, eller något om henne, eller hur han ser på vårt förhållande. Han bara gick och lämnade barnen och mig ensamma över julen.

Det måste ha varit en stor chock för dig. Bor han kvar hemma?

– Han har gjort det ända fram till förra månaden. Nu hyr han en andrahandsbostad.

Så hur känner du inför det?

– Jag känner mig psykiskt misshandlad. Han vägrar att prata med mig. Det är som om jag vore boven. Jag har skrivit brev till honom som han aldrig svarar på. Jag får ingen kontakt.

Så du blir lämnad ensam med alltsammans?

– Ja, och det känns så orättvist. Under hela vårt liv tillsammans har jag tagit ansvar för hemmet och barnen. Han har gått in för sin karriär, jobbat sent, rest mycket och nu är allt slut. Det enda han sagt är att han inte har några känslor längre. Helt plötsligt. Det är det som är det värsta, ända fram till förra sommaren var allt bra mellan oss. Han bara sa: Jaga mig inte. Låt mig vara.

Du känner dig olycklig och du har rätt att känna så. Om du undertrycker dina känslor sätter de sig någon annanstans som spänningar och sömnsvårigheter.

– Det är så jobbigt. Han har åkt hemifrån klockan 07.00 och kommit tillbaka klockan 22.00. Det är bara helger han tagit sig ledigt och då har han ofta varit ute och rest i jobbet.

Så då kanske du inte har känt honom riktigt om ni aldrig tagit er tid att prata med varandra?

– Vi har alltid kunnat prata med varandra även om det varit lite tid vi haft tillsammans. Jag fattar ingenting. Det är det som är det värsta.

Var inte hård mot dig själv nu. Tänk inte att ”det är fel att känna så här, det är avskyvärt.” Om du dömer känslan riskerar du bara att förstärka den.

– Den jag litade mest på gör så här.

Du är väl också chockad av att han visar en sida av sig själv som du inte trodde fanns där. Kan det vara så att han gått så mycket upp i karriären att han inte odlat sin känslomässiga sida, och att den nu väller fram med all kraft och han inte kan hantera det?

– Jo, han är nog i någon kris. Han talar inte ens med barnen. Men vad tror du, kommer han tillbaka?

Det enda svar jag kan ge är: kanske. Han har flyttat men han har inte tagit ut skilsmässa. Jag vet massor av par som reder ut en sån här situation, och många som inte gör det. Under tiden, ta chansen som separationen ger att lära känna dig själv.

Kommentar

: Att leva i ovisshet är nästan värre än att separera. För att samla styrka är det bäst att Britta koncentrerar sig på det hon har kontroll över, det vill säga sig själv och sina känslor. Att styrketräna, resa bort, umgås med vänner och gå långa promenader är bra att ta till i den processen. Ett annat redskap är att föra en tacksamhetsdagbok. Genom att varje dag skriva upp fem saker som man är tacksam över kan en skilsmässa kännas lättare att hantera.

ARTIKELN HANDLAR OM