Kvinna svårt skadad vid kravaller i Berlin

Minst 80 poliser skadade i nattens upplopp

NYHETER

BERLIN

Lika säkert som det blir 1 maj blir det samma dag kravaller i Berlin.

Sent på onsdagseftermiddagen vårdades en kvinna med livshotande skador efter de första sammanstötningarna mellan polis och vänsterungdomar under natten.

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
vattenkanoner mot demonstranter Tysk polis använder vattenkanoner för att skingra demonstranter i stadsdelen Prenzlauerberg i Berlin.

Kvinnan fick en ölflaska i huvudet när polis och brandkår upplöste en olaglig demonstration och släckte en brand mitt på en gata i stadsdelen Prenzlauer Berg i östra Berlin. En man knivskars och minst 80 poliser skadades under nattens oroligheter.

I stadsdelen Kreuzberg stormade cirka 200 ungdomar ett snabbköp och plundrade butiken. Över 20 personer hade gripits eller omhändertagits sedan natten.

Oroligheterna fortsatte under dagen när det högerextremistiska partiet NPD demonstrerade. Liksom förra året fick partiet inte marschera i centrala Berlin utan fick tillstånd för en demonstration i Hohenschönhausen längst ut i östra Berlin.

Över 1 000 personer, mest unga män med rakade huvuden, tågade ett par kilometer under massivt polisskydd. Med fler poliser än demonstranter kom det aldrig till några våldsamheter. Visst tumult uppstod när polisen tryckte tillbaka hundratals motdemonstranter, som med en öronbedövande visselpipskonsert överröstade NPD-anhängarnas talkörer.

Flera grupper

Senare under kvällen väntade polisen mer oroligheter. Då hade två demonstrationståg med deltagare från grupper långt ut på vänsterkanten fått tillstånd att marschera, ett med de så kallade autonoma under parollen "Revolutionär 1 maj" och ett med maoistiska och trotskistiska grupper.

Sedan 14 år har kravallerna i samband med 1 maj utvecklats till ett slags ritual i Berlin. Ungdomar reser från hela Tyskland för att kasta sten, välta och bränna bilar och plundra butiker. Varför är en fråga mer för socialpsykologer än för politiker och jurister.

De våldsamma demonstrationerna i samband med 1 maj har blivit betydligt fler i hela Tyskland under senare år sedan också NPD beslutat göra dagen till en manifestationsdag. I år deltog uppskattningsvis långt över 10 000 personer i motdemonstrationer, de flesta av dem helt fredliga.

Leif Svensson/TT