Jakten på Usama bin Ladin trappas upp

USA och Storbritannien inleder offensiv mot al Qaida-fäste

NYHETER

Jakten på Usama bin Ladin trappas upp.

Nya uppgifter till den amerikanska underrättelsetjänsten säger att terrorledaren befinner sig nära staden Khoni, på gränsen mellan Pakistan och Afghanistan.

Därför har USA och Storbritannien nu skickat tusentals man till området för att finkamma det och förhoppningsvis hitta terrorledaren.

- Visst finns det trovärdighet i de uppgifter vi fått, säger en amerikansk försvarskälla til Washington Post.

USA håller just nu på att förflytta flera tusen specialtränade soldater ur två bataljoner till gränsen mellan Pakistan och Afghanistan, uppger Washington Post på onsdagen.

USA har skickat attackhelikoptrar

Dessutom har man skickat specialbestyckade attackhelikoptrar till ett läger för specialstyrkorna som ligger nära staden Khost, ett par mil från den pakistanska gränsen.

Detta är i det turbulenta området där, enligt amerikanska försvarskällor, hundratals al-Qaida-anhängare gömmer sig tillsammans med deras allierade talibaner.

Dessutom säger ännu obekräftade uppgifter till amerikanska underrättelsetjänsten att Usama bin Ladin och hans närmaste man Ayman Zawahiri befinner sig i området.

Fyra al Qaida-medlemmar dödades

En tjänsteman på Pentagon säger till Washington Post att man inte på något sätt är säker på att bin Ladin befinner sig i området, men att man ända måste kontrollera saken.

- Visst har vi funnit trovärdighet i uppgifterna. Annars hade vi inte agerat på det sätt vi nu gör, sade han.

Amerikanska försvarskällor uppger dessutom att man i går tillsammans med australiensiska specialstyrkor dödade fyra al Qaida-medlemmar.

Marcus Noterius

ARTIKELN HANDLAR OM