Israel drar sig tillbaka från Arafats högkvarter

Misstänkta ministermördare utlämnade i utbyte

1 av 2 | Foto: AP
palestinskt jubel Palestinier jublar när en bil med palestinska fångar anländer till ett fängelse i Jeriko där de ska hållas fängslade under brittisk och amerikansk övervakning. Utelämnandet av fångarna är en del i en överenskommelse som tillåter Yassir Arafat att lämna sitt belägrade högkvarter.
NYHETER

Israeliska styrkor började på onsdagskvällen dra sig tillbaka från Yassir Arafats högkvarter i Ramallah.

Tidigare på dagen hade sex efterlysta palestinier förts bort från högkvarteret av amerikanska och brittiska soldater, uppger AP.

Enligt TT hävdes Arafats husarrest under natten och journalister släpptes in till den palestinske ledaren.

I en månads tid har den palestinske ledaren Yassir Arafat hållits isolerad i sitt högkvarter i Ramallah.

Men nu är belägringen över.

Fängelse i Jeriko

Samtidigt som de sex palestinier som Israel krävt ska utlämnas anlände med en konvoj till ett fängelse i staden Jeriko på Västbanken påbörjade de israeliska styrkorna reträtten från Arafats högkvarter.

Fyra av de sex fångarna har dömts av en palestinsk domstol för mordet på den israeliske ministern Rehavam Zeevi i oktober förra året. Den femte personen är ledare för den palestinska gruppen PFLP, som tog på sig ansvaret för dådet. Den sjätte och sista av de utlämnade personerna misstänks vara hjärnan bakom en palestinsk grupp försökt smuggla vapen från Iran.

Fri att lämna Ramallah

Yassir Arafat uppges nu vara fri att lämna Ramallah - för första gången sedan december. Enligt AP är det mycket troligt att Arafat inom kort kommer att resa utomlands. Några officiella planer har dock inte offentliggjorts.

Belägringen av Arafats högkvarter inleddes den 29 mars. Israels premiärminister Ariel Sharon sa då att hans intention var att isolera Arafat för att förhindra honom från att delta i några politiska diskussioner.

Det är ännu inte känt när Arafat kommer att lämna högkvarteret.

Andreas Alfredsson

ARTIKELN HANDLAR OM