LO-basen sjöng solo i Göteborg

Lundby-Wedin: "Glöden måste tillbaka"

NYHETER

GÖTEBORG

Tillsammans, tillsammans, sjöng Wanja Lundby-Wedin.

Men LO-basen fick sjunga nästan själv på Götaplatsen. Applåderna kom när hon krävde straffavgift på företag som sparkar.

Foto: ANDERS DEROS
Höll humöret uppe Men efter demonstrationen på Götaplatsen var Wanja Lundby-Wedin oroad - speciellt då det är valår. Knappt 2 000 kom, och kampstämningen infann sig aldrig. - Tänk om vi vaknar upp med Lundgren som statsminister, sa LO-basen.

Wanja Lundby-Wedin hade laddat inför förstamaj-talet i Göteborg. Blommiga favoritbyxor, färgglad sjal och hela arbetarrörelsens sångrepertoar i strupen.

Men vad hjälper det när Avenyn är lika ödslig som efter kravallerna i somras. Den riktiga kampstämningen infann sig aldrig hos de 1 700 demonstranterna. Slagorden regnblåste bort.

- Jag är förvånad över att det inte var mer talkörer. Glöden måste tillbaka, jag vet att den finns, säger Wanja Lundby-Wedin.

Efter majskolk hotar valskolk

Glesnande led är inte längre någon första maj-nyhet. Men under ett valår måste arbetarrörelsen mobiliseras, och majskolk förebådar valskolk.

- Tänk om vi vaknar den 16 september av att Lundgren är statsminister, Hökmark finansminister och Margareta Winbergs arbete för jämställdhet har tagits över av Alf Svensson, det är förhoppningsvis bara en ond dröm.

Näringslivet fick sin beskärda del av LO-skopan. Framför allt topparna som rekordhöjt sina löner med 43 procent under ett år.

- Det finns en elit som inte omfattas av kollektivavtal, som säger att vi ska hålla lönerna nere, men om sig själva säger de tvärtom.

Näringslivet måste också ta ansvar när de lägger ned. Därför kräver LO en lag om att anställda måste informeras i god tid vid varsel.

Fuskare ska få betala

Företag som struntar i det riskerar böter. Hur lång tid i förväg och hur stora straffavgifter det handlar om kan hon inte precisera.

- Men om inte företagen tar sitt sociala ansvar - då ska det kosta, säger Wanja Lundby-Wedin.

Facket förhandlar också med arbetsgivarna om ett omställningsavtal för att hjälpa sparkade att hitta nya jobb.

- Det kan krävas statligt stöd till en omställningsförsäkring. Det kan handla om 0,5 procent av arbetsgivaravgiften, säger hon.

Vänsterpartiet fick kritik

Wanja Lundby-Wedin sparkade inte bara åt höger. Vänsterpartiet och miljöpartiet fick kritik för sitt EMU-motstånd. Men kritiken var av det mildare slaget och hon vill att regeringen ska fortsätta samarbeta vänsterut.

Göran Persson och regeringen klarade sig helt från örfilar. Sedan LO fått sin a-kassehöjning ligger facket lågt med sina krav.

Åtminstone de som kostar.

- Det känns bra att vi inte har någon kravlista, säger Wanja Lundby-

Wedin.

Wanja Lundby-Wedin, LO-ordförande

Jessica Ritzén