Christer drömmer heta drömmar om fler kaminer

”Vi ska ha 5000 medlemmar innan året är slut”

NYHETER

Järnkaminerna har ungefär 2200 medlemmar, men visionen är att dubbla antalet.

- Innan året är slut vill vi ha 5000 medlemmar, säger Christer Ericsson, medlemsansvarig i Järnkaminerna.

Foto: ULF HÖJER
Christer Ericsson hoppas på publikens stöd på söndag, när Djurgården möter Örebro. Genom att dela ut blanketter till åskådarna på sittplats hoppas han - och de andra fansen i Järnkaminerna - att fler ska söka sig till supporterklubben.

Visst kan det vara många djurgårdsupportrar på läktaren under en match, men det är långt ifrån alla som är medlemmar i Järnkaminerna, och det vill Christer Ericsson ändra på.

- Vi vill kunna skapa förutsättningar för att göra matcherna till den stora händelse som de är, men det kostar pengar, säger han.

För att uppnå siffran 5000 kommer Järnkaminerna ha ett upprop under matchen mot Örebro nu på söndag.

På sittplats kommer det ligga lappar där publiken kan fylla i namn och adress. I halvtid ska det gå att lämna över ansökan plus hundra kronor till representanter ur Järnkaminerna.

Tifon kostar mycket pengar

- Man ska kunna få kortet på stört direkt i handen och gå därifrån nöjd för man har gjort en god gärning för Järnkaminerna, men framförallt för Djurgården, säger Christer Ericsson.

Genom att få fler medlemmar och mer pengar kommer supporterklubben kunna skapa bättre förutsättningar för bortaresor med olika kringarrangemang som konserter. Men det är framförallt tifot som kostar mycket pengar.

- Det kan bli en enorm skillnad om större delen av läktaren kan bli delaktig i tifot och vi vet hur mycket det här uppskattas av spelarna, säger Christer Ericsson.

Att bli 5000 medlemmar innan årets slut är inte Järnkaminernas enda mål.

Inom en snar framtid kan en marknadsgrupp växa fram, vars uppgift skulle vara att ta hand om sponsorer.

- Vi ser inte något slut i det här. Under VM-uppehållet har vi några fler överraskningar och allt görs för att stödja Djurgården och spelare nummer ett, som är vi i klacken.

Medlemmar från norr till söder

Det finns ett stort problem med alla dessa planer, och det är bristen på tid.

- Järnkaminerna består av gamla gubbar med heltidsarbeten och fru och barn. Tiden räcker helt enkelt inte till. Vi behöver fler frivilliga, säger Christer Ericsson.

Det är inte bara stockholmare som är djurgårdare. På landsorten finns många supportar och de betyder väldigt mycket för både laget och Järnkaminerna.

- Vi har medlemmar mer eller mindre från Smygehuk till Treriksröset. Utan dem, inga Järnkaminer. I vårt upprop riktar vi oss till alla med ett litet eller stort djurgårdshjärta, säger Christer Ericsson.

- Efter sista derbyt ska vi ha säkrat ett SM-guld och 5000 medlemmar i Järnkaminerna, säger Christer Ericsson medlemsansvarig i Järnkaminerna.

Erik Thulin