Varför hotar ni mig, poliser?

NYHETER
Belinda Olsson på plats på Kungsgatan.

Det började lugnt. Vid sjutiden i går drog Reclaim the streets igång med sin fest på Hötorget, fortsatte mot korsningen Kungsgatan och Sveavägen. Någon viftade med tomtebloss, någon annan hade klättrat upp i trafikljusen och gungade till musiken.

Poliserna stod kvar på Hötorget och verkade mest vilsna. Bland hoppande ungdomar gick så kallade "medborgarvittnen" - som ska gå emellan när det uppstår bråk - omkring och hade mest inget att göra.

Vid tiotiden såg vi hur polisbil efter polisbil åkte mot nedre delen av Kungsgatan dit festen dragit sig. Kungsgatans övre del var avspärrad, men stämningen lugn.

Till skillnad från EU-toppmötet i Göteborg, där jag såg hur poliser (i värsta fall) kan bete sig och även demonstranter, så fick jag en positiv bild av poliserna här. De stod mest och småpratade med folk. Framför allt kommunicerade de. De svarade vänligt på frågor. En polis till och med skrattade åt några tioåringar som ville se hans batong.

Vid en avspärrning längre ner på Kungsgatan står jag och mina vänner.

Poliserna här är mer aggressiva och när Ung vänsters ordförande Ali Esbati går fram till dem och frågar "Exakt vad är det för arbete ni ska utföra?" slås han till marken av en polismans sköld.

Min kompis Jennie frågar ungefär samma sak och får då ett slag över näsan med en annan polissköld. America Vera-Zavala, en av dem som drog i gång Attac i Sverige, får ett batongslag i magen.

Lyssna, kära poliskår. Jag har respekt för många av er, ni gör ett bra jobb i det här landet varje dag. Men bland er finns tyvärr poliser som inte är i yrket av andra skäl än att demonstrera sin makt.

Det är min förbannade rätt som medborgare att få veta vad som pågår när jag spärras in på mina egna gator.

Det är min förbannade rätt att få fråga er, både som journalist och som privatperson, vad som pågår utan att känna mig hotad eller bli skriken åt.

Ni måste kunna resonera med människor, hur otrevliga ni än upplever dem och utan att ta till våld. Ni kan inte ha känt er hotade av cirka 15 personer som står lugnt, ja lugnt, och försöker kika över er axel.

Hur ska jag sammanfatta kvällen? Kanske: alltför många poliser jagar alltför få "ligister", som en person uttryckte det.

Till nästa Reclaimfest uppmanar jag politikerna att agera medborgarvittnen.

Vänsterpartiet festade i går kväll på Nalen, de borde ha utrymt lokalerna och tagit sig ner på stan. Det handlar - som alltid - om en tro på demokrati. Och om att inte behöva känna sig hotad eller utsättas för oprovocerat våld av de poliser som ska skydda oss.

Belinda Olsson