Poliseleven är prostituerad

Hon kontaktar sina sexkunder via mejl - på skolans dator

1 av 4 | Foto: MATTIAS CARLSSON
på väg till en sexkund Kvinnan tar bussen från Polishögskolan till ett möte hon gjort upp via mejl och mobiltelefon. På ett hotell ska hon träffa en man som vill betala för att ha sex med henne. Taxan: 2 000 kronor för ett samlag, 800 för oralsex. (Bilden är manipulerad för att skydda kvinnans identitet.)
NYHETER

En svensk kvinnlig polisaspirant arbetar extra som prostituerad vid sidan av sina polisstudier.

Kvinnan, som är i 20-årsåldern, kontaktar kunder genom att lägga ut sexannonser på internet vid Polishögskolans elevdatorer.

Sexköparna träffar hon på väg hem från skolan.

På Polishögskolan i Stockholm går 760 elever. 250 av dem är kvinnor. Utbildningen till polis är på fem terminer, fyra teoretiska och en praktisk.

Samtliga som blivit antagna till skolan kan räkna med att få jobb som poliser efter utbildningen om inget oförutsett händer.

I polisaspirantens sexannons på internet använder hon falskt namn och identitet.

Annonstexten lyder:

Underbar escort-tjej söker kåta, sensuella män för HETA träffar. Jobbar i centrala delarna av Sthlm genom besök hos klienter. 800:- avsugning och 2000:- för ett skönt "nyp". Intresserad??? Visst är du det det!!!

Jag väntar!!

"Samlag max 2 000, oralsex 800 kronor"

Sexköpare som sänder ett mejl får snart ett svar där polisaspiranten ger en utförligare förklaring av vad hon kan erbjuda:

Hejsan!

Tack för ditt mail! Här följer lite information om mig och om spelreglerna!

Jag är en attraktiv ung kvinna som erbjuder mina tjänster mot betalning. Befinner du dig i Sthlm träffar jag dig var du vill (i sthlm city), men du ska vara ENSAM!!! Du står för plats + eventuella kostnader. Det du vill ha av mig betalar du också för. Om du är kvinna eller man spelar ingen roll!

Samlag: max 2000:- Oralsex 800:-

Analsex ställer jag inte upp på!

Jag stannar hos dig i max 1 1/2 timmar. Kondomer är ett måste.

Sexköparen kan också kontakta polisaspiranten via hennes mobiltelefon.

Sin verksamhet verkar aspiranten helt ha skött från Polishögskolan. Hon har tagit emot mobilsamtal och besvarat mejl från kunder mellan sina lektioner.

Det var hennes korrespondens på internet vid Polishögskolans elevdator som avslöjade hennes dubbelliv för Aftonbladet.

Möten med kunder har bland annat skett på Scandic Hotel vid Järva krog, nära Polishögskolan.

Polishögskolans ledning blir ställd när Aftonbladet ber om en kommentar.

- Det är alldeles otroligt. Vi har inte haft några som helst indikationer om detta, säger polisskolans informationschef Ewa-Gun Westford-Wejnering.

"Det är synnerligen olämpligt och oetiskt"

Informationschefen får veta att Aftonbladet har säker dokumentation som styrker polisaspirantens verksamhet som prostituerad, men av etiska skäl kan hennes identitet inte avslöjas för skolan.

- För Polishögskolan gäller det nu att ta tag i detta, säger Ewa-Gun Westford-Wejnering.

Har du någon personlig reflektion?

- Det är inte förenligt med polisrollen att prostituera sig. Därför är det också klart olämpligt att göra det om man är student på Polishögskolan.

Rikspolischef Sten Heckscher blir lika överraskad.

- Jag kan inte spekulera om förhållanden som jag inte känner till, säger han.

Rikspolisstyrelsens informationsdirektör Staffan Kellerborg förklarar polisledningens ståndpunkt:

- Att vara prostituerad är inget lagbrott. Däremot är det synnerligen olämpligt och oetiskt för en som vill bli polis att prostituera sig.

- Det finns krav på poliser att de ska bete sig på ett sådant sätt att de inger förtroende, och det inger inte förtroende hos allmänheten om man ägnar sig åt prostitution, säger Staffan Kellerborg.

Thomas Gustafsson, Erik Korsås

ARTIKELN HANDLAR OM