Inget brott att sälja sex – men att köpa

NYHETER

Att sälja sexuella tjänster är inte olagligt i Sverige.

Däremot är det straffbart att köpa sex. Straffet för sexköp är dagsböter eller fängelse i högst sex månader.

Enligt svensk brottslagstiftning kan koppleriverksamhet ge upp till fyra års fängelse och grovt koppleri lägst två år och högst sex år.

Den nya sexköpslagen trädde i kraft den 1 januari 1999. Syftet med lagen var att minska sexhandeln men resultatet verkar ha blivit tvärtom.

De flyttade från gatan till internet

Aftonbladet har tidigare i en större artikelserie avslöjat hur sexhandeln förändrades efter lagstiftningen. En stor del flyttade från gatan.

Sexannonser på internet i kombination med mobiltelefoner med anonyma kontantkort har lett till att nya grupper av människor - både prostituerade och sexköpare - som tidigare hållit sig utanför sexhandel dragits in.

Kvinnor som omöjligen kan tänka sig att gå på gatan kan nu i stället utan större risk för att bli igenkända verka som callgirls, likt polisaspiranten.

En följd av förflyttningen av prostitutionen till internet är också att det blivit allt vanligare att unga flickor säljer sex via annonser på internet.

Bakom annonssidorna finns ofta hallickar, men också nätverk av män som är intresserade av att komma i kontakt med prostituerade.

Det finns minst 5 000 prostituerade

Enligt den senaste utredningen som gjordes vid socialdepartementet 1995 uppskattades det totala antalet prostituerade till 2 500.

Enligt polis och socialarbetare har denna siffra sannolikt stigit. I dag finns mellan 5 000 och 10 000 kvinnor som regelbundet säljer sexuella tjänster i Sverige.

Thomas Gustafsson, Erik Korsås