Riskerar att bli avstängd från Polishögskolan

NYHETER

Om polisledningen lyckas ta reda på den kvinnliga polisaspirantens identitet blir hon förmodligen avstängd från Polishögskolan.

- Att vara polis och samtidigt prostituera sig är en fullständigt omöjlig kombination, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.

Förutom att representera en stor del av landets poliser som ordförande för Svenska Polisförbundet sitter Jan Karlsen också med i polisens personalansvarsnämnd. Han kan därför uttala sig om vilka principer som gäller i den här typen av fall.

"Hon skulle göra sig skyldig till brott"

- Etik och moral är två tunga bitar i det vi diskuterar och prostitution är definitivt olämpligt för en polis att ägna sig åt, säger han.

- Ger man sig in i prostitution är man ju inne i den brottsliga världen. Den som vi från polisen övervakar.

Men det är inte brottsligt att prostituera sig?

- Nej, men en polis som ägnar sig åt detta kommer att utsättas för enorma påtryckningar. Dessutom kommer hon i klammeri med lagen eftersom hon inte avvärjer brottslighet.

Genom att gripa den som köper sex av henne?

- Exakt, och det är därför detta faller på sin orimlighet. I Sverige är det olagligt att köpa sex. Hon gör sig därför skyldig till brott i och med att hon inte avvärjer brott utan tvärtom skapar brottslighet.

"Kvinnan behöver stöd och hjälp"

Vad händer nu?

- Detta kommer troligen att få oerhörda komplikationer för henne när det gäller hennes framtid inom polisen. Förutsatt att man från polisens sida kan ta reda på vem hon är.

Vad kan polisfacket nu göra för att stödja henne?

- Att en människa som hamnat i den här situationen signalerar att hon behöver stöd och hjälp. Det måste ju vara stor tragik bakom detta. Som det ser ut nu så håller hon ju på att rasera sitt eget liv.

Thomas Gustafsson, Erik Korsås