Lekande barn hittade död pojkbaby i skogen

Kroppen var djupfryst – skador tyder på brott

NYHETER

Några pojkar lekte i ett skogsparti i Gustavsberg och hittade den lilla pojkbabyn.

Kroppen var djupfryst och polisen rubricerar händelsen som mord.

- Barnet har nog inte fötts på sjukhus, säger kriminalkommissarie Rolf Hansson vid Nackapolisen till aftonbladet.se.

Foto: Tommy Mardell
Låg helt öppet Det döda spädbarnet hittades av två pojkar i tolvårsåldern när de lekte i skogen i Gustavsberg utanför Stockholm. Hur gammalt barnet är , vad som har hänt – och vem som har lämnat kroppen i skogspartiet visste polisen i går ännu väldigt lite om .

Pojkarna, i tolvårsåldern, lekte i går förmiddag i ett litet skogsparti i Gustavsberg på Värmdö utanför Stockholm. Inne bland träden upptäckte de den döda spädbarnskroppen.

En av pojkarnas föräldrar ringde polisen som fick larmet klockan 13.15.

- Barnet var inlindat i handdukar eller något liknande. Det låg ganska öppet och var inte gömt på något vis, säger Hannes Kinnunen, Nackapolisens insatschef på platsen.

Skogspartiet, som spärrades av, är omgivet av flerfamiljshus och villor. Området har flera stigar där barn ofta leker och hundägare promenerar. Just nu är marken delvis täckt av stockar och grenar sedan flera träd fällts. Enligt polisen har barnet lagts dit under natten till i går eller i går förmiddag.

- Vi vet nu att det är en ljushårig, helt normal pojke och att förlösandet förmodligen inte gjorts på sjukhus. Kroppen har vissa skador som vi inte kan gå in på innan obduktionen är färdig, säger Rolf Hansson.

Ålder fortfarande okänd

Däremot vet man inte när barnet föddes eller när det dog, men inget pekar på att det fötts för tidigt.

Barnet har förts till rättsläkarstationen i Solna för obduktion. Där får ärendet troligen hög prioritet. Polisen rubricerar händelsen som mord.

- Man kan också tänka sig att det är barnadråp. Det är om en mamma i samband med förlossningen mår så dåligt psykiskt att hon tar livet av sitt barn. Då är straffsatsen lindrigare.

"Behöver inte vara någon i området"

Än så länge finns inga spår efter någon som hör ihop med barnet. Nära skogsområdet ligger en vändplan för bussar.

- Det behöver inte vara någon som bor i närheten av Gustavsberg. Man kan ha kommit med bil, säger Tomas Samuelsson.

Polisen har gjort en platsundersökning med tekniker och rättsläkare. Sökandet efter fynd fortsätter liksom dörrknackningar i husen i området.

- Vi är väldigt tacksamma för tips från allmänheten eller någon anhörig till mamman till barnet. Det går att ringa dygnet runt på 08-401 61 32, säger Rolf Hansson.

Bland de boende var upprördheten stor i går och många rykten gick.

- Alla är chockade. När det händer så nära en själv blir det så konkret, säger Tommy Ekmark som har bott i området i tolv år.

- Varje gång man går förbi där kommer man att tänka på det.

Marcus Noterius, Fredrik Rundkvist, Malin S Ånell