Expressenlöp var förtal av Schyman

NYHETER

En tryckfrihetsjury vill fälla Expressens förre ansvarige utgivare Joachim Berner för förtal sedan tidningen antytt att Gudrun Schyman spelat in en erotisk film med sin ex-make.

-Jag är glad och lättad. Jag har känt mig djupt kränkt och detta innebär en upprättelse, säger Gudrun Schyman till TT om juryns beslut.

Efter juryns utslag går målet tillbaka till tingsrätten som gör den juridiska prövningen. Tingsrätten kan alltså fortfarande fria Joachim Berner. Fälls han riskerar han böter.

För Gudrun Schyman var juryns utslag en viktig delseger.

-Att det blev en juridisk prövning har varit viktigare för mig än själva utslaget, säger hon till TT.

Rättegången, som hölls på torsdagen i Stockholms tingsrätt, kretsar kring en artikel i Expressen i november förra året om en dokumentärfilm av Gudrun Schymans före detta man Lars Westman. Enligt tidningen skulle hon vara med i hans filmprojekt om kärlek. ''Man ska bli kåt'', stod det på löpsedeln, som pryddes av en bild på Schyman. I själva verket var det Westman som citerades.

-Det handlar om språkliga manipulationer och citat tagna ur sitt sammanhang, säger Lars Viklund.

Gudrun Schyman har krävt 150000 kronor i skadestånd.

Skadat partiet

Målet gällde enbart att Gudrun Schyman som privatperson känt sig kränkt, men hon säger att publiciteten i förlängningen också skadat vänsterpartiet - ett uttalat feministiskt parti som tagit klart avstånd från pornografi.

-Det har varit en mediedebatt efter löpsedlarna där man utgår ifrån att jag ska medverka i erotisk film. Det har spekulerats både på ledarsidor och i politiska kolumner. Det är klart att det undergräver förtroendet för mig som person och för partiets trovärdighet i feministiska frågor. Men själva kränkningen gäller mig som person.

Schyman hade yrkat att Berner skulle fällas för grovt förtal, men juryn valde det mildare rubriceringen förtal. Juryn motiverar aldrig sitt utslag. Brottsrubriceringen har betydelse för påföljden vid en fällande dom - för grovt förtal är maxstraffet två års fängelse - och den kan också påverka skadeståndets storlek.

Berner nekar

Joachim Berner nekar till anklagelserna. Hans advokat Ulf Isaksson sade i sin sakframställning att Gudrun Schyman tidigare varit öppen med sitt privatliv och att hon måste tåla att bli granskad eftersom hon är en av Sveriges ledande politiker.

-Rättegången handlar inte om något privatliv som Gudrun Schyman har rätt att undanhålla offentlighetens ljus. Hon har inte lidit någon skada av publiceringen, sade Ulf Isaksson.

Ett cyniskt resonemang, sade Schyman själv.

-Som offentlig person måste jag ha en vidsträckt beredskap för att granskas av medier. Men det måste finnas en kärna av sanning i det som publiceras, annars har jag ingen möjlighet att försvara mig.

Artikeln var en del av Expressens granskning av Gudrun Schyman studieresa till Brasilien under julen i fjol med hjälp av bidrag från riksdagen.

Joachim Berner har avböjt att kommentera juryns beslut. Dom i målet faller den 23 maj.

Fakta om tryckfrihetsmål

I genomsnitt prövar de svenska domstolarna tio tryckfrihetsmål varje år. Fällande domar är ovanliga. Justitiekanslern, JK, är den ende som kan åtala någon för tryckfrihetsbrott. Privatpersoner måste, som i Gudrun Schymans fall, väcka enskilt åtal.

Hilda Gustavson/TT