Emilia, 11, slungades ur karusell – spräckte skallen

Efter två olyckor – nu skrotas Discojet på Parken Zoo i Eskilstuna

NYHETER

Karusellen snurrade allt snabbare och plötsligt gled elvaåriga Emilia ur karusellen.

Hon hängde först med mellangärdet utanför och sedan tappade hon taget helt och slungades till marken.

Foto: Pontus Tideman
Det var här på Parken Zoo i Eskilstuna som olyckan inträffade.

Emilia Björksved, 11, var på Parken Zoo i Eskilstuna med sin kompis och hennes föräldrar för att ta en premiärtur i den populära karusellen Discojet. Det som skulle bli en rolig stund förvandlades till en mardröm när karusellen började snurra allt snabbare. På något sätt gled Emilia ur karusellen, först med överkroppen och sedan följde även benen med.

Tryckte på nödstopp – för sent

Den nittonåriga föraren som i två säsonger kört karusellen tryckte på nödstopp men då var det för sent. Emilia hade redan slungats till marken.

Emilias föräldrar var inte med dottern vid tillfället utan fick via telefon beskedet om olyckan av personal på Parken Zoo. Då var Emilia redan på väg till Mälarsjukhuset i en ambulans.

- Det som rör sig i ens huvud är ju att man hoppas att inget allvarligt har hänt. Det är det enda man tänker på just då, säger Per Magnus Björksved.

Tur i oturen

Emilia hade tur i oturen. Hon fick en spricka i bakhuvudet, hjärnskakning och blåmärken efter olyckan och fick stanna kvar på sjukhuset över natten för observation. Hon får troligtvis komma hem från sjukhuset under torsdag kväll men får ta det lugnt den närmaste tiden. Det blir varken skolgympa eller handbollsträning på fyra veckor, enligt läkarens ordination.

- Det tycker hon är tråkigt såklart, hon är en aktiv tjej, berättar Emilias pappa Per Magnus Björksved.

Emilia blev skakad efter olyckan men kommer inte att sluta åka karusell efter det här.

- Hon ska åka karusell igen – men inte Discojet, säger Per Magnus Björksved.

Karusellen skrotas

Det är inte den första olyckan med karusellen Discojet på Parken Zoo. I augusti förra året föll en annan elvaåring ur samma karusell och skadades lindrigt. Nu har nöjesparkens ledning beslutat att skrota Discojet.

- Ja, utan att veta exakt vad som hände så räcker det nu. Vi besiktigade den senast i torsdags, noggrant med tanke på vad som skedde i somras och då fann vi inga fel på den, säger Urban Wallin, vd för Parken Zoo, till Eskilstunakuriren.

Under fredagen kommer polisen att göra en teknisk undersökning av karusellen tillsammans med en besiktningsman.

Olyckor med karuseller

Aftonbladet 12 augusti 2001

Susanna Vidlund