Mobbad fick 4 miljoner i skadestånd

NYHETER

Norrmannen Jarle Skjörberg mobbades under hela sin skolgång.

Nu har han fått upprättelse i form av 3,2 miljoner norska kronor, skriver VG.

Det var i ett uppmärksammat domstolsmål som Oslo kommun dömdes att betala de 3,2 miljonerna, nästan fyra miljoner svenska kronor, i skadestånd till Skjörberg. Summan är det största skadestånd som har betalats ut till ett mobbingoffer i norsk rättshistoria.

Rätten menar att det otvivelaktigt är skolans fel att 34-årige Skjörberg utsatts för mobbing genom att de inte gripit in för att stoppa den.

Mardrömmar och flashbacks

Anledningen till att ett så stort belopp betalas ut är att Skjörberg i vuxen ålder fått diagnosen att han lider av posttraumatisk stress.

Vanligtvis är det personer som upplevt stora naturkatastrofer, krig, tortyr eller terrorism som drabbas av syndromet. Många drabbade undviker tankar och aktiviteter som har med händelsen att göra och isolerar sig kanske från omgivningen. Även mardrömmar och påträngande minnesbilder, så kallade flashbacks, är vanliga. Skjörberg själv tycker att den mobbing han utsattes för inte var någonting annat än en säregen och dold form av tortyr.

Mobbingen startade när Jarle som åttaåring flyttade från västra Norge till Oslo.

- Jag fick tidigt nedlåtande kommentarer om mina kläder, min gångstil och sättet jag pratade på. De klarade inte av att jag skilde mig från mängden. Det blev tillåtet att mobba mig, säger Jarle Skjörberg till VG.

Ingenting hände

Jarles mamma sa tidigt till om mobbingen, men ingenting hände. Istället blev trakasserierna bara värre. Speciellt minns Skjörberg en episod från sjätte klass.

- Jag blev nedsparkad helt utan anledning och förvarning. En av mobbarna tryckte ner mig i marken och jag blev sparkad i ansiktet. Jag spydde och blödde från mun och näsa. Ofta blev jag bara liggande efter att de hade sparkat och slagit mig.

Mobbingen har lett till att Jarle är rädd för att ta kontakt med människor. Under sina tyngsta stunder kan han bli sängliggandes ett dygn i streck. Han går på starka mediciner för att kunna dämpa ångesten och därmed klara vardagen.

Andreas Bjunér