Dalfolket vill inte ge bort gatan till Astrid

1 av 2 | Foto: Lotte fernvall
Dalagatan.
NYHETER

Förslaget att byta namn på Dalagatan i Stockholm väcker protester i Dalarna.

Där hotar nu hembygdsförbundet med uppror om inte huvudstaden besinnar sig.

- Förslaget är historielöst, säger Jan Raihle.

Alla är överens om att Astrid Lindgren ska hedras med en egen gata, park eller lekpark i Stockholm. Ett av förslagen är att en del av Dalagatan döps om till Astrid Lindgrens gata.

"Det är politisk klåfingrighet"

Förslaget har stött på motstånd. Ingen hade dock förväntat sig att den hårdaste kritiken skulle komma från Dalarna där nu Fornminnes- och Hembygdsförbundet sågar förslaget totalt.

- Att byta namn på Dalagatan är ingenting annat än politisk klåfingrighet av värsta sort, säger förbundets sekreterare Jan Raihle som också är chef för Dalarnas länsmuseum.

Enligt honom skulle det vara historielöst och innebära ett bildligt slut på banden mellan Stockholm och Dalarna om Dalagatan bytte namn.

- Dalagatan fick sitt namn 1884 och syftar på Gustaf Vasas frihetskrig. Med tanke på vad Dalfolket betytt för Stockholm är det en förolämpning att ändra på namnet, säger han.

Dalarna hotar med nytt uppror

För att lägga kraft bakom sina ord hotar förbundet med ett nytt Dalauppror liknande det 1743 då Dalfolket marscherade ända till nuvarande Gustav Adolfs torg innan de stoppades av militären.

Stadsbyggnadsborgarråd Mikael Söderlund (m) låter hälsa att banden mellan Stockholm och Dalarna är intakta även om förslaget skulle gå igenom.

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM