”Sångstjärnan” duperade alla

Handlade för 1 miljon med falska kontokort

NYHETER

Alla bländades av hans stjärnglans.

Bedragaren Emanuel Scott lyckades handla kläder, smycken och mat för drygt en miljon kronor i Stockholm.

Notan betalade han med falska kontokort.

LEVDE PÅ STOR FOT Det var enkelt för Emanuel Scott att leva livet i Sverige. Han utgav sig för att vara världsberömd sångare och betalade alltid med utländska kontokort, som saknar fungerande magnetremsa. Expediter, servitriser och hotellpersonal blev lätta offer för bedrägerierna.

Emanuel Scott, 34, utgav sig för att vara världskänd sångare med artistnamnet Manny. Med sig på stöldturnén hade han en 36-årig amerikansk kumpan, som sa sig vara hans manager.

Med hjälp av dyra kläder och en falsk sida ur en utländsk musiktidning lurade männen i expediter och servitriser att de var både rika och kända.

Köpte allt och bodde i lyxsvit

- Folk har blivit imponerade av de här två männen och inte kontrollerat korten så noga, säger Göran Hellgren på länskriminalen i Stockholm.

Under den tre veckor långa vistelsen i Sverige hann männen handla mat, kläder, smycken och boende hos de mest luxuösa butikerna och hotellen. Bland annat lurade de Grand Hotel, Café Opera samt flera juvelerare och klädbutiker. Scott köpte exempelvis två Cartierklockor och en Rolex, tillsammans värda runt 210 000 kronor.

Kontokort utan magnetremsa

Allt som männen köpt har betalats med falska kontokort med brittiska kontoinnehavare. De 21 korten saknar fungerande magnetremsa. De har inte heller något hologram men ser i övrigt äkta ut.

- Bedrägeriet har varit möjligt på grund av att kortnumret har knappats in för hand i terminalen. På så sätt har alla säkerhetsspärrar undgåtts, säger Göran Hellgren.

Servitris lurad på 50 000

Enligt Hellgren är en av de lurade en kvinnlig servitris på en krog vid Stureplan. Scott och hans kumpan skröt vitt och brett om hur rika och berömda de var. Magnetremsan fungerade inte och hon knappade in numret för hand. När kassan sedan inte stämde blev hon skyldig att betala männens nota på 50 260 kronor.

- Det är inte svårt att bli duperad. Och det är inte konstigt att männen kan bära dyra kläder nu när vi vet hur de betalar, säger Göran Hellgren.

Enligt polisen har männen förmodligen sålt mycket av det som köpts. En klocka för 70 000 med både kvitto och äkthetsintyg har kunnat säljas för 40 000 på Rivieran. Pengarna har varit ren vinst för bedragarna.

Två Mercedes - diamant i örat

- Vi upptäckte att Emanuel Scott äger ett hus i England värt 3,6 miljoner och han har två Mercedes 500. När vi grep honom hade han en diamant i örat som vi tror är värd ett par hundratusen kronor, säger Hellgren.

Båda männen greps den 20 april och sitter häktade misstänkta för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning. Brott som vardera kan ge sex års fängelse. Polisen känner till 33 bedragna butiker, hotell och krogar, de flesta runt Stureplan. Fler kan finnas.

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM