Nalle har fastnat för familjen Björn

4 kvällar i rad har Karl Enar fått storfrämmande

NYHETER

VILHELMINA

Karl Enar och Bodil Björn får nästan varje kväll besök av sin namne - Björnen.

Den orädda björnen har besökt familjen Björns gård fyra kvällar i rad.

Helt obekymrad om en nyfiken storpublik mumsar den på rester från höstens älgjakt.

Foto: anders carlsson
Karl Enar Björn med familj har haft celebert djurbesök de senaste dagarna – utom igår.

I skymningen brukar björnen dyka upp gårdsplanen. Strax före skymningen kommer publiken.

- I måndags var det väl en 50 personer här, berättar Karl Enar Björn.

På grusvägen i Forsnäs, en by på tio kåkar, är det närmast trafikstockning. Ett 20-tal bilar med nyfikna från närbelägna Vilhelmina har parkerat vid vägkanten.

Drogs dit av en fastfrusen älghud

Andra kör långsamt fram och tillbaka genom byn. För kvällen innan gäckade björnen storpubliken och besökte i stället Karl Enars granne "Turbo-Bengt" samt en campingplats.

Det var i lördags kväll den unge björnhannen dök upp. Han drogs dit av en älghud som var fastfrusen i en snödriva. Sedan dess har den kommit tillbaka gång på gång.

- Vi har tittat på den från 20 meters håll. Det spelar ingen roll hur många vi varit eller hur vinden legat på, den är lika orädd ändå. Inte ens fotoblixtarna skrämmer björnen.

Familjen Björn, vars hund för övrigt heter Nalle, har nästan börjat vänja sig vid att ha björnen strykande kring huset.

Många har inte sett en vild björn"

- Jäntan min tyckte att jag skulle ta bilen när jag skulle mata hunden, men jag tyckte att det var lite löjligt att köra 50 meter och nöjde mig med ficklampan.

- Så fort jag kom ut såg jag björnen en tio meter bort. När jag lyste på den lufsade den sakta iväg.

I sällskapet som denna kväll tålmodigt står och väntar på björnen finns många erfarna jägare som vistas mycket i skogen. De flesta av dem har aldrig sett en björn.

Björnen är känd för att vara extremt skygg. Teorierna om varför just denna björn inte delar sina artfränders tillbakadragenhet är många på Karl Enar Björns gårdsplan. Kanske är den så ung att den inte lärt sig att vara rädd för människor, eller så är hungern så stark att den inte bryr sig.

"och inte fick de se den igår

Men de flesta menar att stammen nu är så stor att en del björnar måste söka sig mot byarna för att hitta föda. Myndigheternas uppskattning av den svenska björnstammen till 1 000 individer tror få, om någon, på.

Kanske har Forsnäs-björnen nu lärt sig att människan är farlig eller så tröttnade den helt enkelt på uppmärksamheten och sin oväntade stjärnstatus.

För den dök inte upp i går kväll.

Fast när du läser det här är det troligt att publiken på Karl Enar Björns gård vet hos vilken granne de egentligen borde ha stått i går kväll.

Brukar vara extremt skygga

Jens Kärrman