Smugglade åtta barn till Finland

Ryska paret skulle sälja dem i Tyskland?

NYHETER

Det ryska paret hade åtta barn med sig när de klev av tåget i Helsingfors. Men endast två av dem hade beviljats turistvisum i Finland. Förutom människosmuggling misstänks nu paret även för visumförfalskning.

Försöket avslöjades på valborgsmässoafton i en passkontroll när tågresenärer från Ryssland anlände till Helsingfors. Paret och två av barnen hade ryska pass. Sällskapet hade beviljats turistvisum till Finland, enligt finska tidningen Etelä-Saimaa.

Men en granskning av parets identitetshandlingar visade att någon lagt till ytterligare sex barn i visumet. Totalt skulle paret enligt uppgift ha åtta barn.

Förfalskningen avslöjades när visumet jämfördes med ansökningshandlingarna hos de finländska myndigheterna.

DNA-test klart nästa vecka

Hur många av de åtta barnen som är parets egna är ännu inte känt. Inte heller om sällskapets identiteter är riktiga. Ett DNA-test ska visa hur många av barnen som är parets. Svaret väntas bli klart nästa vecka.

I förhören uppgav det ryska paret att de var på väg till Tyskland fast de ansökt ett 14-dagars turistvisum i Finland. I väntan på vidare undersökningar har paret förts till Vilmanstrand i östra Finland.

Tidigare har misstänkta fall av barnhandel avslöjats i bland annat Tyskland och Frankrike. Men detta fall är enligt polisen det första i Finland, skriver Etelä-Saimaa.

Under april månad nekades 145 personer inträde till Finland från Ryssland, i de flesta fall på grund av brottsmisstankar.

Dino Stén