”Vi får hjälp av regeringen nu”

Somaliasvenskar måste svara på 53 frågor - för att slippa terrorstämpeln

1 av 3 | Foto: JOACHIM LUNDGREN
usa tvingar dem att bevisa sin oskuld USA:s finansdepartement vill att de terroristutpekade somaliasvenskarna svarar på 53 frågor. Då kanske de kan få leva ett vanligt liv igen. "Det känns som om vinden håller på att vända. Vi har fått stöd från människor i hela landet, EU har börjat engagera sig och UD hjälper oss", säger Abdirisak Aden, en av dem som terroriststämplades i höstas.
NYHETER

53 kränkande frågor.

Om somaliasvenskarna besvarar dem så kanske de slipper terroriststämpeln.

- Det är vidrigt att behöva bevisa sin oskuld. Men jag känner att regeringen börjat hjälpa oss, säger Abdirisak Aden.

I går skrevs ännu ett kapitel i det kanske största rättsövergreppet i modern svensk historia.

Aden, Abdulaziz Ali och Ahmed Yusuf, de tre svens-karna som på gåtfulla grunder stämplats som terrorister av USA, gick upp till UD i Stockholm för att prata igenom de 53 frågor det amerikanska finansdepartementet krävt att de ska besvara för att tas bort från terrorlistan.

"Det är emot alla rättsprinciper"

Frågor om vilken klan de tillhör i sitt gamla hemland Somalia, om de kan redogöra för historiska skeenden i Afrika, om sin relation med det somaliska banksystemet al-Barakaat - en bank som enligt USA hjälpt Usama bin Ladin att finansiera sin terrorverksamhet - om de sympatiserar med al-Qaida.

- Det är emot alla rättsprinciper att behöva bevisa sin oskuld. Men vi är beredda till mycket för att kunna leva ett vanligt liv igen, sa Aden innan han försvann in till mötet med Lennart Linnér, biträdande chef på UD:s Amerikaenhet.

"Vinden håller på att vända"

Utrikesminister Anna Lindh har sagt att om bara männen svarar på frågorna så kommer de troligen att slippa stämpeln som i dag berövar dem alla möjligheter att leva anständigt.

När de kom ut efter drygt två timmar suckade de, sa att frågorna var besvärliga, att de nu måste få fram omfattande dokumentation och att det kommer att ta tid.

- Det känns som om vinden håller på att vända. Vi har fått stöd från människor i hela landet, EU har börjat engagera sig, UD hjälper oss. Det är vi mycket tacksamma för, sa Aden.

De har fått sina ekonomiska tillgångar frusna och lever i dag på bidrag från människor som struntar i att denna hjälp är olaglig.

Nytt möte nästa vecka

De ska upp till departementet igen i nästa vecka för ett nytt möte och till dess är allt som vanligt och advokat Leif Silbersky talar om rättsskandal och den ansvarige tjäns-temannen på UD säger att han inte får säga någonting.

USA införde sanktioner - utan bevis

Oisín Cantwell