Ida försvunnen efter gripandet

Nu gömmer sig fredsaktivisten i Jerusalem

NYHETER

JERUSALEM

Efter att natten till i går ha dumpats i en av Jerusalems otillgängliga utkanter är Ida Fastén, 24, från Östersund försvunnen.

Hon var en av två svenskar som tillsammans med elva andra fredsaktivister greps i torsdags kväll av israeliska soldater nära Födelsekyrkan i Betlehem.

Ida Fastén.

Hennes vänner i fredsrörelsen har genom en mellanhand fått veta att hon befinner sig i Jerusalem och är vid gott mod.

- Vi vet inte var hon finns och det vet visst inte svenska konsulatet heller, säger Georgina Reeves som koordinerar gruppens aktiviteter. Vi vet bara att hon håller sig undan någonstans.

De övriga tolv som greps kommer att utvisas ur Israel, däribland svensken Johannes Wahlström.

De gripna deltog i en demonstration i centrala Betlehem, som lyckades avleda de israeliska soldaternas uppmärksamhet från de aktivister, varav två är svenskar, som tog sig in i den belägrade Födelsekyrkan med mat och andra förnödenheter.

"De slet ut Ida ur jeepen"

En av de gripna, amerikanskan Huwadia Arraf, berättar.

- Efter att ha hållits i sju timmar och förhörts av militären i Betlehem, transporterades vi till Jerusalem. Vi var fem kvinnor som försågs med handklovar och knuffades in i en polisjeep.

Efter att ha kört runt ett tag stannade jeepen.

- Det var kolmörkt och vi visste inte var vi var, berättar Huwadia. Så stannade de plötsligt och slet ut Ida ur jeepen, de tog av henne handklovarna och lämnade henne där, alldeles ensam mitt i ingenting.

Fick kraftig örfil av soldat

Huwadia protesterade mot behandlingen av Ida.

- Men då fick jag en kraftig örfil av en av soldaterna.

De övriga fyra kvinnorna släpptes av inne i Jerusalem. Militären hade tagit deras pass och mobiltelefoner och de blev tillsagda att komma till inrikesministeriet på morgonen. Alla kom dit, utom Ida.

- En anledning till att hon höll sig undan kan vara att hon hade sitt pass kvar, säger Georgina Reeves. Jag vet inte om hon inte hade det med sig till Betlehem eller om hon lyckades gömma undan det.

Ida Fastén har bott i flyktinglägret Deheishe utanför Betlehem i en månad för att skydda en familj vid ett eventuellt israeliskt anfall.

Mats Gezelius