En fransk Hitler i presidentvalet

I morgon står högerextremisten Le Pen inför sina drömmars mål

1 av 6 | Foto: AP
spelar på känslorna Han vill tvinga bort kvinnorna från arbetsmarknaden och skicka hem invandrare utan jobb. Budskapet går hem bland arbetslösa och utsatta i Frankrike - tack vare Le Pens förmåga att elda publiken med sina suggestiva tal.
NYHETER

Han är avskydd - och beundrad.

Högerextremisten Jean-Marie Le Pen som i morgon slåss om presidentposten i Frankrike mot sittande Jacques Chirac. Ett val som påverkar oss alla, den franske presidenten är en tung person inom EU.

Le Pen har gjort sig en förmögenhet på att sälja Hitlers tal och han har dömts till en halv miljon i böter för att ha kallat nazisternas koncentrationsläger för "en detalj".

Han anklagas också för tortyr och hans våldsamheter har också drabbat den egna familjen.

Le Pen misshandlade sin första hustru.

Aftonbladet har kartlagt den högerextreme presidentkandidaten.

Med högernäven slår Jean-Marie Le Pen in sitt rasistiska budskap.

- Flyktingarna äter din soppa och ligger med din fru och dina döttrar!

Han vrålar i skydd av vakter beväpnade med träpåkar.

Fransmännen röstade i första omgången fram högerextremisten Jean-Marie Le Pen som en av två presidentkandidater. Eller rättare sagt röstskolkade fram Le Pen.

Att nästan en tredjedel av fransmännen struntade i att rösta gav Nationella fronten framgång.

Men röstresultatet har fått i gång engagemanget i Frankrike. Inte sedan 1968 har fransmännen pratat så mycket politik.

Etablerade partier har fått massor av nya medlemmar. Jättelika skaror har demonstrerat mot Le Pen, på första maj så många som 1,3 miljoner.

Deltagandet väntas därför bli högre än på länge vid presidentvalsfinalen i morgon.

Ett val som står mellan pest och kolera, tycker många.

Stå ut med fiffelanklagade presidenten Jacques Chirac eller acceptera Le Pen.

"Han attraherar de missnöjda"

- Le Pen är en mycket bra talare och han lyckas attrahera de missnöjda grupperna. Många fransmän har känt sig besvikna på det mesta, säger Carl Lidbom, 76, tidigare ambassadör i Paris.

Le Pen säljer sitt högerextrema budskap med ett tjusigt yttre och en kraftig stämma.

Han skyr homosexuella och manar till kamp mot invandrare, särskilt araber och judar. Så här kan det låta från talarstolen:

- Frankrike åt fransmännen!

- Flyktingvågen måste stoppas, annars tar flyktingarna över ditt hem, äter din soppa och ligger med din fru och dina döttrar!

Författaren Bim Clinell har forskat kring Le Pen och följt hans framfart i ett tiotal år.

Hon beskriver honom som en strålande talare, särskilt för tio år sedan.

- Han påminner om Hitler. Håller flammande tal, med gott språk och utan att staka sig eller titta i manus, ibland i två timmar i sträck, säger hon.

I rummet byggs en suggestiv stämning upp.

Skrattsalvor strömmar från högtalarna och "påhejare" finns utplacerade runtom i lokalen. Unga män som applåderar, skrattar och buar på befallning.

Andra står runt scenen och vajar med Nationella frontens flagga.

- Le Pen spelar på känslor av avundsjuka och använder sig av lägsta tänkbara argument, säger Bim Clinell.

Skräddarsyr argumenten

- Han använder sig av skräddarsydda argument för olika grupper. Det kan vara väldigt lockande för människor som inte är vana vid att läsa på. För dem som lever tufft och är utsatta, människor som sett skatterna öka mer än köpkraften, kan hans löften låta som rena paradiset.

Men att vifta bort Le Pen som en "högerextrem galning" kan vara farligt. Det gjorde man med Hitler på 30-talet.

I stället måste man sätta sig in i vad som driver människor att rösta på en sådan kandidat, anser Clinell. Svaren finns i politikerförakt, arbetslöshet och växande sociala klyftor.

Ett av Le Pens recept för ett bättre samhälle är att tvinga bort kvinnorna från arbetsmarknaden.

Kvinnors livsuppgift är att föda barn - och att ta hand om dem.

Le Pen har tre döttrar - Marie-Caroline, Yann och Marine - med sin första hustru Pierrette Lalanne, som han gifte sig med 1962. Hon har senare beskrivit det som "ett konstigt äktenskap".

Han ägnade sin familj mycket liten uppmärksamhet. Hellre umgicks han med gamla SS-män från andra världskriget, vilka han betecknar som "hjältar".

Men han tyckte om att visa upp sig på bild med sin familj. Alla vackra. Blonda.

Bakom fasaden är familjelivet allt annat än en idyll. Jean-Marie Le Pen misshandlade sin hustru.

Le Pen växte upp i kustbyn La Trinite-Sur-Mer. Hans pappa var fiskare och påstås ha dödats när hans fiskebåt stötte mot en tysk mina. Han var nazist och satt i fullmäktige.

Fick ett öga utsparkat

När Le Pen på 40-talet flyttade till Paris för att studera börjar det vilda livet. Han drack, besökte sunkiga nattklubbar och slogs på gator och torg.

Vid 27-års ålder blev han den yngste ledamoten i nationalförsamlingen. Han företrädde en skattefientlig småföretagarrörelse.

Den politiska karriären tog fart på allvar när han, hemkommen från algeriska kriget, blev en av frontfigurerna i ex-soldaternas högerextrema fraktion på 60-talet.

Enligt Le Pen urartade ett av de politiska mötena och han fick sitt ena öga utsparkat. Vittnen sa att det var ett vanligt krogslagsmål.

1972 värvades han som ledare för Nationella fronten.

Två år senare deltog han i sitt första presidentval och fick mindre än en procent av rösterna.

Som egenföretagare försörjde han sig genom att sälja SS-truppernas marschmusik och inspelningar av Hitlers tal.

Han tjänade bra på sin förbjudna verksamhet.

Men det var först 1976 när han ärvde mångmiljonären Hubert Lambert, 42, leverskadad knarkare och alkoholist, som han fick ihop sin förmögenhet: 60 miljoner kronor i dag.

Le Pen var fallskärmsjägare. Han deltog i tortyr, men exakt vad han gjorde är oklart. Det är dock bevisat att franska soldater torterade algeriska frihetskämpar. Fäste elektroder på deras kroppar, hängde dem upp och ned med huvudet i vatten och kastade ut dem från helikoptrar.

Le Pen försvarar handlandet och säger att det är ofrånkomligt i extrema situationer som krig. På samma sätt avfärdar han andra världskrigets nazistiska gaskamrar som "en detalj".

1976 bombades Le Pens våning i Paris av vänsteraktivister. Äldsta dottern Marie-Caroline skadades och blev döv på ena örat.

Familjen flyttade efter attentatet till en villa i Montretout.

I samband med skilsmässan i början av 80-talet avslöjade hustrun Le Pens hemliga konton i Schweiz, ingen av döttrarna har talat med henne sedan dess.

1984 träffade han sin nuvarande hustru på ett fashionabelt Paris-party. Jany, eller Jeanne-Marie, av förnämt grekisk-holländskt ursprung.

Äldsta dottern i utbrytarfalangen

Le Pen lämnade villan till sina döttrar och flyttade hem till Jany som blev hemmafru. Hon charmar hans vänner på fester, odlar rosor och spelar tennis.

Samtidigt drogs döttrarna in i Nationella fronten.

Marie-Caroline blir partiets informatör och övergår till lokalpolitik i Paris. Hon bryter senare med sin far och förespråkar den utbrytarfalang som leds av Bruno Megret.

- Megret är en regelrätt nazist som förespråkar rasbiologi, medan Le Pen är mer av en populist och antisemit, säger Bim Clinell.

Mellandottern Yann gifter sig med en av Nationella frontens framtidsmän och föder upp dobermannhundar, ett intresse hon delar med sin far.

"Hans dröm är uppfylld"

Yngsta dottern Marine har de starkaste banden till Le Pen.

Hon fanns vid hans sida när valresultatet i presidentvalets första omgång offentliggjordes, föll i gråt och utbrast:

- Hans livsdröm är uppfylld!

I morgon ska Le Pen försöka upprepa sin valframgång.

Opinionsmätningar visar att han troligen misslyckas.

Här är vallöftena som ska ta honom till presidentposten

Anette Holmqvist

ARTIKELN HANDLAR OM