Fil kand i dataspel - snart på riktigt

Högskolan i Skövde har den populäraste utbildningen i år

NYHETER

Årets populäraste högskoleutbildning handlar varken om molekyler eller inflationer.

Här står dataspel på schemat.

- Vi har 847 sökande till de 30 platserna, säger Ulf Wilhelmsson, prefekt på högskolan i Skövde.

Foto: KAI REHN
Datadoktor Till hösten kan högskolan i Skövde erbjuda en helt ny utbildning - i dataspelsutveckling. Skolans prefekt Ulf Wilhelmsson har själv doktorerat inom dataspelsområdet och är entusiastisk. - Syftet är att skapa människor som inte funnits men som är eftersökta, säger han.

Listan över svenska studenters favorityrken har länge sett likadan ut. Läkar- och journalistutbildningarna har haft flest sökande och krävt de högsta betygen.

Men nu får de traditionella utbildningarna konkurrens.

På högskolan i Skövde har höstens nya program för dataspelsutveckling fått 7,1 förstahandssökande per plats, en mycket hög siffra.

- Det är fantastiskt roligt och visar att vi ligger rätt i tiden. Dataspel är en marknad som ökat med 15 procent om året, säger Ulf Wilhelmsson, prefekt på institutionen för humaniora.

Kombinerar olika ämnen

Det treåriga programmet bygger på en kombination av konstnärliga, humanistiska och datavetenskapliga ämnen. Studenterna - som sökt både på betyg och med arbetsprover - ska syssla med speldesign eller programmering.

- Syftet är att skapa människor som inte funnits men som är eftersökta. Manusförfattare och designer har talat ett annat språk än det som krävs gentemot tekniker.

Har det varit diskussion om det udda högskoleämnet?

- Det är udda. Men på högskolan i Skövde är samarbetet mellan teknik och humaniora i fokus och forskningen inom datorspel exploderar.

Doktorerade i dataspel

Ulf Wilhelmsson doktorerade själv i höstas med en avhandling om hur vi identifierar oss med dataspelens karaktärer.

- Mycket tyder på att gränsen mellan användare och spelmiljö suddas ut.

Det låter som en utbildning med stort ansvar?

- Ja, man måste tänka noga på vad man sysslar med. Vi vill ha reflekterande människor som är kritiska till vad de gör.

Vad är bra med dataspel?

- De är en intellektuell utmaning och kan åskådliggöra hur vi tänker och hur vi löser problem. De flesta andra medier är redan färdigstrukturerade av någon, en Bondfilm till exempel. Ett bra spel tvingar dig att agera själv och strukturera ett tänkande.

Britt Peruzzi