Ras för chipsen efter cancerlarm

Försäljning halverades på en vecka

Foto: LASSE ALLARD
FULLT PÅ HYLLORNA Förra veckan varnade Livsmedelsverket för höga halter av akrylamid i bland annat potatischips. Det slog hårt mot försäljningen – i många butiker har den halverats trots att hockey-VM pågår för fullt.
NYHETER

Cancerlarmet i förra veckan har jagat bort kunderna från chipshyllorna.

I vissa butiker har försäljningen nästan halverats.

– På en vecka har försäljningen minskat med 40 procent om man jämför med samma period förra året, säger Ulrika Ekström på Coop Sverige.

Butikskedjan har omkring 500 butiker i hela landet.

”Det är ett rejält tapp”

Med tanke på att hockey-VM just har dragit i gång talar siffrorna sitt tydliga språk.

I onsdags i förra veckan kom Livsmedelsverket med sitt larm om akrylamid i bland annat chips, bröd och frukostflingor. Coops siffror gäller från måndag till måndag.

– Det är ett rejält tapp även om det hade legat en kampanj vid samma tid förra året. Sedan återstår att se om detta är en bestående nedgång eller inte, säger Ulrika Ekström.

Övriga livsmedel som innehåller höga halter av akrylamid har inte dalat i försäljning. Folk äter

knäckebröd och frukostflingor som de alltid har gjort.

”Fått mycket frågor”

Alternativ till chips, som jordnötter och salta pinnar, säljer till och med lite bättre än tidigare. Trots att larmet även gäller den typen av produkter.

– Det där med upphettade kol-hydrater är lite för krångligt för folk att hålla i huvudet. Vi har fått väldigt mycket frågor om vilka produkter som har testats av Livsmedelsverket. Men så enkelt är det ju inte, säger Ulrika Ekström.

Även Ica, Vivo och Hemköp sålde mindre chips dagarna efter larmet. Men ansvariga på de tre butikskedjorna säger till TT att försäljningen nu är uppe på normal nivå igen.

Efter larmet gick chipstillverkaren OLW ut med lugnande besked till anställda och kontrakterade potatisbönder.

– Vi ser allvarligt på den här typen av information från en statlig myndighet. Men det är för tidigt att säga om vi har tappat i försäljning jämfört med förra året, säger företagets vd Göran Schultz.

Katarina Sternudd