Palestinier dödad i Betlehemskyrkan

Belägringen nära sin upplösning

NYHETER

Belägringen av Betlehemskyrkanverkar nu vara nära en upplösning.

Ett EU-sändebud föreslår att de efterlysta palestinierna överlämnas till internationell domstol.

Men tidigare i dag sköts en palestinier ihjäl av israeliska krypskyttar.

Belägringen av Födelsekyrkan i Betlehem tycktes i kväll ha kommit ett steg närmare sin upplösning. EU-sändebud försökte då förhandla fram en överenskommelse om att utlämna de av Israel efterlysta palestinierna inne i kyrkan till internationell domstol.

Överenskommelsen skulle gå ut på att en EU-diplomat går in i kyrkan och tar emot en lista med namnen på palestinierna som befinner sig där. Listan ska sedan överlämnas till den israeliska armén. Därefter ska fyra palestinier, som är inne i kyrkan och som står högt på Israels lista över ''eftersökta terrorister'', överlämnas till internationellt förvar.

Hittills har försöken till en lösning strandat på grund av Israels krav att få gripa palestinierna inne i Födelsekyrkan.

Palesinier sköts ihjäl

På förmiddagen träffades en palestinier av ett skott från en israelisk krypskytt på en gård inne i kyrkan. Han fördes till sjukhus efter förhandling mellan prästerna inne i kyrkan och israeliska soldater, som belägrar kyrkan. Men mannen var redan död när han kom till sjukhuset.

– Det tog ganska lång tid innan de fick klartecken från israelerna att de fick föra ut honom. Han dog kort efter att han fördes iväg, berättar fredsaktivisten Erik Algers som befinner sig inne i kyrkan.

– Vi har inte några intravenösa vätskor. En av oss aktivister är sjuksköterska och hon var riktigt förbannad, eftersom mannen inte hade behövt dö.

Israeliska militära källor uppger att mannen som sköts var 35 år och ”en efterlyst terrorist”, enligt AFP.

Krypskyttar på taken

Ett hundratal människor finns kvar i kyrkan.

Israelerna har hängt en container från en lyftkran över kyrkan. Därifrån övervakas kyrkokomplexet och allt som händer där. På taken till byggnaderna kring Krubbans torg ligger krypskyttar och väntar på att någon ska visa sig på gårdarna.

De har skjutit genom fönstren på den del av byggnaden som utgör bostäder åt ortodoxa präster. Men i själva kyrkan - Palestinas äldsta kyrka - har prästerna sett till att ingenting kommit till skada. Prästerna ber regelbundet vid Jesu födelseplats en trappa ned.

Det finns vapen i kyrkan

- Det finns vapen i kyrkan. Många motståndsmän har tagit sin tillflyktsort här. Men prästerna skulle inte acceptera att det skjuts inifrån, säger fredsaktivisten Erik Algers

Tillsammans med andra fredsaktivister kom han till kyrkan i torsdags. De gjorde en rusning mot kyrkdörren, men många av dem greps av israeliska soldater.

Även en annan svensk, Stefan Coster, finns i kyrkan. Båda mår efter omständigheterna bra, säger Algers.

Fler artiklar i samma ämne:

Pernilla Fagerström, TT