Nej, Sverige har det inte alls fattigare

Statistiken stämmer inte med verkligheten

NYHETER

NEW YORK

Med statistik går det att bevisa det mesta.

Till och med att de svarta i USA lever bättre än normalsvensken.

När siffrorna möter verkligheten ser det väldigt annorlunda ut.

Många svarta lever i en misär som normalsvensken aldrig upplevt.

lever i misär Många svarta i USA har det mycket knappt och många lever på att tillgodose den vita befolkningens behov av städning och barnpassning.

Under snart två år i USA har jag rest en hel del i landet. Gång på gång slås jag över hur stora klyftorna fortfarande är mellan svarta och vita. Hur de svarta fortfarande är tjänarna och de vita herrarna. De svarta passar de vitas barn, de städar deras hem, de hämtar deras sopor.

De bor i överfulla, trånga lägenheter eller i dragiga hus i nergångna områden.

Nästan 40 miljoner amerikaner klassas officiellt som fattiga. Sex miljoner amerikanska barn lever i extrem fattigdom. Majoriteten av dem är svarta.

Svenskar är fattigare

Den verkligheten tar ekonomerna Fredrik Bergström och Robert Gidehag på Handelns utredningsinstitut ingen hänsyn till när de i en ny rapport slår fast att svenskar är fattigare än svarta i USA. En tes de underbygger med diverse penningstatistik som ger en onyanserad bild av verkligheten.

När man räknar om en amerikansk lön från dollar till svenska kronor och använder det senaste årets växelkurs så ser det ut som om amerikanen tjänar väldigt bra.

Men pengarna blir inte mer värda för de svarta i USA därför att kronan faller gentemot dollarn.

Jämförelsen haltar på många andra sätt.

Priserna i USA är överlag avsevärt högre än i Sverige. En vanlig lunch kostar 100-150 kronor.

Hyror och huspriser är avsevärt högre. Många betalar mer än 50 procent av sin inkomst i hyra eller lånebetalningar.

Skillnader i allmänt välstånd som skolor och sjukvård är stor. Skolor med många svarta elever är ökända för sin låga kvalitet.

44 miljoner amerikaner har inte råd att teckna en sjukförsäkring. Ett normalt akutbesök kostar tusentals kronor om man inte har försäkring. Därför uppsöker dessa människor bara läkare om de är dödssjuka.

Dubbelt så hög arbetslöshet

Arbetslösheten bland de svarta är mer än dubbelt så hög som för genomsnittsamerikanen, dryga elva procent. Många av de svarta tjänar inte mer än den lagstadgade minimilönen 5 dollar och 15 cent.

Klyftorna mellan rika och fattiga växer i Sverige men de är inte i närheten av de amerikanska. Inkomstskillnaderna i USA är ast-ronomiska. Bill Gates förmögenhet är lika stor som den samlade förmögenheten för USA:s fattigaste 40 procent.

Givetvis finns det många svarta som tjänar bra, har fina hus och lever gott.

Basketproffsen, advokaterna och de svarta finansmännen. Men de tillhör fortfarande undantagen.

Wolfgang Hansson