Bota flygrädslan på nya nätsajten

NYHETER

Efter terrorattackerna i New York och SAS-kraschen i Milano har alltfler svenskar blivit flygrädda.

En fjärdedel av befolkningen uppger att de tycker att det är obehagligt att flyga.

Nu finns en ny nätsajt där du får hjälp att bota din flygrädsla.

Den farligaste delen av flygresan är bilfärden till flygplatsen. Risken att dö under en flygning är en på elva miljoner.

Argumenten har vevats gång på gång. Ändå uppger 20-25 procent av befolkningen i västvärlden att de känner obehag eller stark rädsla när de ska flyga. För tio procent är oron så stor att de helt avstår från att flyga.

Bara hälften säger att de inte känner något obehag alls.

Lars Röhne, informationschef på Luftfartsverket:

- Att sitta instängd och fastspänd 10 000 meter över marken och inte ha någon som helst möjlighet att påverka situationen är en speciell situation. Att det kan ge en känsla av klaustrofobi och maktlöshet är fullt förståeligt.

Luftfartsverket har tillsammans med en rad charterbolag startat en webbsida för flygrädda. På sajten får den flygrädde svar på frågor om hur ett flygplan fungerar och handfasta råd om hur man ska förbereda sig för en flygning.

Startade efter terrorattackerna

- Det handlar mycket om kontroll. Att ha koll på hur ett flygplan fungerar men också att vara i personlig balans när man sätter sig på planet.

De med riktigt grav flygrädsla får också tips om kurser med varierande längd och prislapp.

Projektet drogs i gång i höstas. Efter 11 september och SAS-kraschen i Milano sjönk flygresandet.

- Jag tror inte att fler blev flygrädda, men de som redan tyckte det var obehagligt att flyga blev ännu räddare, säger Lars Röhne.

Flygbranschen förnekar inte att den har egoistiska skäl att försöka bota folks flygrädsla. Branschen vill att fler ska flyga och det är ofta flygrädda som dricker för mycket alkohol under flygningar.

- Rädsla kan också göra folk aggressiva.

"Det hjälper att prata med andra"

Av de råd som ges vill Lars Röhne särskilt betona ett:

- Skäms inte för att du är flygrädd. Många tycker att det är pinsamt och håller tyst. För många hjälper det att prata med andra och upptäcka att de inte är ensamma.

8

kändisar

som är

rädda för

att flyga

12

Kurser för dig som inte vågar köpa flygbiljett

Råd som gör livet i luften lite lättare