Tatueringsmässa - då tar de stora karlarna till lipen

1 av 2 | Foto: JOACHIM LUNDGREN
Dottern får vänta Kelly Jakobsson, 4, från Linköping fick nöja sig med en leksakstatuering. "Hon får allt vänta till hon blir 18 år", säger mamma Suzanne Eriksson som själv tatuerat sig på riktigt.
NYHETER

Kvinnor stönar blekt.

Stora män gråter.

Det är tatueringsmässa i Norrköping.

- Det är klart att det gör ont att tatuera sig. Man sticker ju nålar genom huden så att det blöder, säger Johan Lexhagen, arrangör.

- Men kvinnor är oftast lite bättre på att uthärda smärta. Eller så vill de vara tuffa och visa att de klarar det bättre än männen.

Svenska tatueringsmässan i helgen samlar tusentals. För tionde året i rad kommer de från hela landet. Tatuering har blivit något av en folkrörelse. Många passar på att skaffa sig ett nytt kroppskonstverk. Omkring 70 tatuerare jobbar så svetten lackar.

Japanska landskap sista skriket

Sista skriket är klassiskt japanskt. Stora täckande tatueringar med berg, landskap, geishor och drakar som motiv. Men så kallade tribaler är också inne. Det är svartvita mönsterkonstruktioner av den typ som man kan se hos ursprungsbefolkningar.

Även när det gäller placeringen kan man vara mer eller mindre trendkänslig.

- Numera väljer kvinnor ofta svanken eller baksidan på vaden. De har väl upptäckt att de partierna inte är lika föränderliga som låren eller brösten, säger Johan Lexhagen.

- Männen väljer armarna eller stora tatueringar som går in över bröstmuskeln.

Katarina Sternudd