Svensk turist blev tjurfäktare

El Vikingo från Stockholm debuterar som matador 26 maj

Foto: MORGAN SKANTZ
DEBUTERAR SOM El Vikingo Emil Gernandt debuterar som tjurfäktare under namnet El Vikingo. Och han tycker inte att tjurfäkning är djurplågeri. "Älgjakten är värre", säger han.
NYHETER

Om tre veckor debuterar svensken Emil Gernandt, 55, som tjurfäktare i Spanien.

Under namnet El Vikingo.

Foto: MORGAN SKATZ
Emil Gernandt.

För snart två år sedan kom han som turist till Fuengirola och träffade av en slump den legendariske, numera bortgångne tjurfäktaren Antonio Galan.

Tränar tre timmar varje dag

- När han efter ett tag förklarade att han skulle göra mig till tjurfäktare visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta.

Emil Gernandt tackade ja till erbjudandet. Sedan mitten av december tränar han tre timmar varje dag utom söndagar.

Den 26 maj gör han debut på Plaza de Toros i Mijas.

Emil Gernandt är från Stockholm. Anders Gernandt var pappas kusin.

Han har kört sju Monte Carlo-rallyn, bland annat i final tillsammans med Ursula Wirth 1992. Året därpå kraschade han sin bil och slutade med tävlandet.

Sin civila bana började han som ekonom, internutbildade sig till kemist och sadlade sedan om till polis.

Arbetade som polis i fem år innan han återkallades till sitt gamla företag som industrikemist.

Som tjurfäktare har han gått "slaktarskolan", vilket innebär att toreron lär sig "stickandets konst" på tjurar som har defekter av något slag och som gör att de inte kan användas för tjurfäktning. Emil vet vad han talar om då han beskriver hur svärdet, padan, ska in mellan ryggraden och bogbenen.

Är inte tjurfäktning djurplågeri?

- Älgjakten är mycket värre. Tänk dig själv. Där sitter gubbarna ute i skogen och värmer sig med snaps när det plötsligt dyker upp en älg. Sin träning att träffa älgar har de fått på en skjutbana där måltavlorna rör sig vinkelrätt mot skytten. Men ute i skogen kommer djuren från olika håll.

Adrenalin lindrar smärtan

- Det vore därför befängt att tro att det inte skadskjuts en hel del älgar. En tjurfäktning däremot skall vara avklarad på max 20 minuter och eftersom tjuren är uppretad avsöndrar den adrenalin, vilket lindrar smärtan.

- Man fäktar alltid på tjurens ytteröga. Det är det som är grundläggande. Detta tillsammans med det faktum att tjuren alltid anfaller den punkt som är närmast.

Har du blivit stångad någon gång?

- Jodå, det har allt hänt och är inget vidare. Har du själv någon gång gått emot en bordskant? Föreställ dig att bordskanten kommer emot dig i trettio kilometer i timmen och väger drygt 300 kilo. Jag lovar, det gör ont.

Den 26 maj gör El Vikingo debut, två dagar senare fyller han 56.

Morgan Skantz