”De ska fram och avslöjas”

Lokala debatter och kamp mot utslagningen - så vill Göran Persson stoppa extremhögern i Sverige

NYHETER

Europas politiker har misskött sig. Därför ökar stödet för de främlingsfientliga partierna.

- Man ska inte tro att det är knäppisar som jobbar på måfå, säger statsminister Göran Persson i en stor intervju om den växande högerextremismen.

Foto: LASSE ALLARD
Extremhögerns motståndare beredde vägen för le Pens valframgång. - De öppnade själva för en debatt om lag och ordning. Om man gör det samtidigt som man gett basen för en missnöjespolitik så får man stryk, säger Göran Persson till Aftonbladets Lena Mellin i en intervju inför det franska presidentvalet i dag.

I dag utser 40 miljoner fransmän näste president. Europa har knappt hämtat sig från chocken att den öppet främlingsfientlige Jean-Marie Le Pen gick vidare till presidentvalets andra och avgörande omgång.

Våldsamma demonstrationer har skakat Frankrike under de senaste två veckorna. Avgående socialistledaren Lionel Jospin uppmanar sina sympatisörer att lägga sin röst på den konservative Jacques Chirac.

Enligt de senaste opinionsmätningarna får Chirac omkring 79 procent av rösterna. Var femte fransman eller 21 procent väntas dock lägga sin röst på Le Pen.

I land efter land i Europa ökar stödet för de partier som vill köra ut invandrarna. Varför det?

- Att det gick bra för Le Pen beror på att huvudkandidaterna gjorde väldigt dåliga val. Han fick bara två procent mer än i förra presidentvalet. I Frankrike kan man alltså inte tala om någon jättelik våg.

- Men i grunden handlar det om att många människor trots goda tider permanent står utanför. De har inte mycket att hoppas på. De etablerade partierna har ingenting att erbjuda. När de talar om sina lösningar känner de här människorna instinktivt att det berör inte dem.

Blåser det över?

- Nej. Det kommer inte att blåsa över om inte Europas stora kristdemokratiska och socialdemokratiska partier lyckas förmedla framtidstro till de människor som annars proteströstar eller desperationsröstar på den här typen av politiker. Det blåser inte över om man inte lyckas hantera utanförskapets hopplöshet.

Hur gör man det?

- Pressar tillbaka arbetslösheten. Accepterar inte de våldsamma förtidspensioneringarna som finns ute i Europa. Använder den gemensamma sektorn för en rättvis fördelningspolitik. Och ser till att det finns hopp om framtiden i alla delar av landet.

I både Danmark och Norge sitter regeringen med stöd av ett främlingsfientligt parti. Varför har inte det hänt här?

- Det hände 1991 när Ny demokrati kom in riksdagen. Det var en väldig tankeställare.

- Men sedan dess har vi haft en bättre utveckling. Nu tror människor på framtiden. Det är en viktig del av förklaringen. Framtidstro ger trygghet som leder till generositet. I Norge och Danmark har man missat det, jag vet inte hur.

Chirac vägrade möta Le Pen i en slutdebatt inför presidentvalet. Är det rätt metod?

- Ja. Le Pen skulle inte gått till andra omgången, det är ett oerhört bakslag. Jag kan förstå att Chirac tvekar att ge honom en officiell kandidats alla förmåner med det enorma genomslag hans öppet rasistiska propaganda skulle få.

- Franska folket vet vad Le Pen står för. Det finns ingen som helst anledning att inte avkräva dem ett direkt ställningstagande för eller emot. Det ska inte behöva köras genom en debatt där positionerna redan är klara.

Är det inte bra att bemöta argument?

- Jo. Men att sätta sig i direktsända tv-debatter och diskutera rasistiska påståenden kan jag förstå att Chirac avstår ifrån.

Vad har Le Pens motståndare gjort för fel?

- De har glömt, släppt eller struntat i stora grupper i det franska samhället. Trots en god ekonomisk utveckling har de hamnat utanför.

- Dessutom öppnade de själva upp för en debatt om lag och ordning. Om man gör det samtidigt som man gett basen för en missnöjespolitiker så får man stryk. Det finns ingen som slår en missnöjespolitiker när det gäller lag och ordning. Han kommer alltid att vilja ha hårdare tag och enklare lösningar. De har begått ett jättemisstag.

Du kommer alltså inte att ta upp lag och ordning i den svenska valdebatten?

- Det kan vi mycket väl göra. Jag är inte ängslig för en sådan diskussion. Vi har inte den typ av missnöje som finns i exempelvis Frankrike.

I Karlskrona har sju partier bestämt sig för att varje lördag arrangera torgmöten för att bemöta sverigedemokraterna. Är det också fel?

- Det är så de ska tas. Lokalt. Plockas fram och avslöjas.

Är du rädd för de främlingsfientliga partierna i Sverige? Sverigedemokraterna är det största.

- Nej, men man ska heller inte underskatta dem och tro att det är knäppisar som jobbar på måfå. Det är målmedvetna människor med en långsiktig strategi, goda resurser och ett internationellt nätverk. Det finns all anledning för alla demokratiska partier att hålla uppsikt över och bekämpa dem.

Hade Abdirisak Aden och hans kolleger hamnat på FN:s svarta lista om de varit vita européer och inte svarta somalier?

- Det törs jag inte uttala mig om.

Vad kan EU göra?

- Låta bli att sopa problemen under mattan. Men det krävs nationell politik för att rätta till problemen. Det kan inte EU ta över.

Har EU varit för passiv?

- Tillräckligt eller inte tillräckligt? Vi gjorde en markering mot Österrike som jag tyckte var bra. Den drivande kraften i det var Jacques Chirac. Men det visade sig vara svårt att hantera.

Du har sagt att invand-ringen blir en stor fråga under nästa mandatperiod. Varför inte nu?

- Immigrationspolitiken kommer att bli stor ur ett arbetskraftsperspektiv i framtiden. Det är Europas och Sveriges förbannelse att vi har den här rädslan för "de andra" samtidigt som vi har insikten att vi behöver dem eftersom befolkningsstrukturen ser ut som den gör.

Tidigare gick en vänstervåg över Europa. Nu är det tvärtom. Har dina partikamrater misskött sig?

- Den sista tiden har inte varit någon bra period, det är sant. Men de har inte fört en bra politik. Insikten om att enda chansen att hålla ihop de europeiska samhällena är en välskött offentlig sektor finns dock hos alltfler.

Fotnot: EU-aktionen mot Österrike genomfördes sedan de konservativa bildat regering med främlingsfientliga Frihetspartiet. Österrike sattes i en föga framgångsrik politisk blockad som avbröts efter ett halvår.

Läs också:

Så går det franska presidentvalet till

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM