”Farligt att sopa sådana åsikter under mattan”

I kväll debatterar Leijonborg med en sverigedemokrat

NYHETER

Jacques Chirac vägrade debattera mot högerextremisten Jean-Marie Le Pen inför dagens franska presidentval.

Fp-ledaren Lars Leijonborg gör tvärtom.

- Vi måste rikta ljuset på de sjuka föreställningarna, säger han inför kvällens tv-debatt mot sverigedemokraternas toppman.

Foto: LARS ROSENGREN
Hoppas på större plattform Sten Andersson menar att debatten i "Agenda" kan vara början till en större plattform inom svensk politik för sverigedemokraterna.

Initiativet från folkpartiet att bjuda in sverigedemokraternas toppman Sten Andersson, riksdagsman som tidigare representerat moderaterna, till en tv-debatt är kontroversiellt.

Kritik från Mona Sahlin

Andra politiker, med integrationsminister Mona Sahlin i spetsen, har kritiserat Leijonborg för att ge sverigedemokraterna en legitimitet partiet inte förtjänar.

Men fp-ledaren känner ingen tveksamhet inför att möta Sten Andersson i en direktsänd duell i SVT:s "Agenda" i kväll.

- Jag tror det är farligt att sopa sådana åsikter under mattan. Vi måste se sanningen i vitögat att partiet existerar och med debattens kraft möta dem, säger Lars Leijonborg.

Andersson inte mer rumsren

Att Sten Andersson tidigare representerat moderaterna i riksdagen gör inte honom till en mer rumsren debattmotståndare än de mer nazistanstrykta personer som sökt sig till sverigedemokraterna, menar Lars Leijonborg.

- Nej, det har framgått med tydlighet att Sten Andersson nu är en fullvärdig representant för sverigedemokraterna och står bakom deras partiprogram.

" Skadar det borgerligheten att sverigedemokraternas starke man är före detta moderat?

- Det är en känslig fråga. Vi i folkpartiet har ju länge haft våra funderingar vad Sten Andersson egentligen står för och undrat varför moderaterna låtit honom kandidera val efter val. Men bättre sent än aldrig att de slängde ut honom.

" Vad vill du ha för svar av Sten Andersson i kväll?

- Jag vill främst krossa myterna kring invandringspolitiken. De flesta invandrare begår inte brott och det är inte de stackars flyktingarnas fel att integrationspolitiken till viss del misslyckats.

"Nu får vi en hygglig chans"

Sten Andersson menar att debatten i "Agenda" kan vara början till en större plattform inom svensk politik för sverigedemokraterna.

- Nu får vi i alla fall en hygglig chans. Det viktigaste jag vill ha sagt är att det är väljarna som avgör vårt valprograms bärighet, inte de etablerade partierna, säger han.

Läs också:

Johan Edgar