Chirac vinner med 82 procent

Största segern i ett presidentval någonsin

1 av 3 | Foto: REUTERS
Chirac sade i ett första uttalande när segern var klar att han har hört och förstått uppmaningarna om förändringar i Frankrike. Han menade vidare att fransmännen har bekräftat sina ”republikanska värderingar” genom valet.
NYHETER

Jacques Chirac vinner det franska presidentvalet med 82 procent av rösterna, enligt vallokalenkäter.

Det är den största segermarginalen någonsin i ett franskt presidentval.

Högerextremistern Jean-Marie Le Pen är besviken över resultatet och säger att Chirac vunnit med hjälp av "sovjetiska metoder".

President Jacques Chirac kan se fram emot ytterligare en femårsperiod som president. Vallokalenkäter visar att han vann stort över högerextremisten Jean-Marie Le Pen.

Chirac fick 82 procent av rösterna medan Le Pen fick 18 procent.

Chirac hyllade ikväll det franska folket för att det höll fast vid de republikanska värdena. Han sade också att säkerheten i samhället ska få högsta prioritet i den nya övergångsregeringen.

Den högerextremistiske ledaren, som hoppats på 30 procent, är besviken över resultatet.

Han påstår att Chirac vunnit med hjälp av "sovjetiska metoder". Han säger också att valresultatet slår "fransmännens hopp" i bitar och han förutspår att Chiracs "morbida koalition" snart kommer att spricka.

Men Chiracs jordskredsseger utlöste jubel runt om i Frankrike. Vid Place de la République i Paris samlades folkskaror för att fira valresultatet.

Frankrike skakat i grunden

De senaste veckornas dramatiska utveckling i presidentvalet har skakat Frankrike i grunden.

Men mobiliseringen mot högerextremismen gav resultat. Många gick och röstade idag, och det höga valdeltagandet har bidragit till Chiracs storseger.

Vid den första valomgången den 21 april röstade bara 72 procent av väljarna medan över 80 procent uppskattas ha röstat idag.

De franska morgontidningarna - oavsett politisk inriktning - har uppmanat väljarna att gå och rösta på Chirac framför Le Pen. Ävern politiska ledare, konstnärer, artister och idrottare har uppmanat folket att rösta - och att rösta på Chirac.

Fler röstade i dag

- Det är första gången som jag köar för att rösta, sade parisaren Bernard till tidningen le Monde i morse.

Klockan fem på eftermiddagen hade 67,6 procent av väljarna röstat rapporterade det franska inrikesdepartementet. Det är klart fler än för två veckor sedan då bara 58,55 procent av väljarna hade röstat vid samma tidpunkt.

I Paris hade mer än tio procent fler röstat före klockan tolv idag jämfört med samma tidpunkt för två veckor sedan.

Chirac-seger i opinionsundersökningar

Det var första gången i den femte republikens historia som fransmännen hade att välja mellan en högerkandidat och en extremhögerkandidat.

Le Pen slog överraskande ut socialisternas kandidat, premiärministern Lionel Jospin, i första omgången av valet för två veckor sedan.

Presidentvalet har till och med kallats för en folkomröstning om Frankrikes skäl.

Vänsterledarna uppmanarde sina väljare att rösta på Chirac. Och för många var Chirac - mot deras vilja - det enda alternativet.

Inte heller högerväljarna är nöjda med situationen. Efter valet kan det heta att det var vänstern som röstade fram Chirac.

Läs också:

Pernilla Fagerström