”Solskyddskrämer sämre än folk tror”

Larm från cancerläkare – Dessutom inte alltid farligast sola när det är varmast

NYHETER

Fallen av hudcancer fortsätter att öka i Sverige, och soltörsten ses som det främsta skälet. Hudläkare ger rådet att sola med måtta - men det är ofta inte de varmaste timmarna som är farligast för vinterblek hud.

- Klockan 13 en mulen dag kan det vara mer UV-strålning än en solig dag klockan 16-17, säger Olle Larkö, professor i hudsjukdomar vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Antalet fall av den farligaste varianten av hudcancer, malignt melanom, har under flera decennier ökat mycket kraftigt i Sverige, vilket tros bero på våra solvanor och solresor utomlands. Solens ultravioletta strålning (UV-strålning) kan ställa till oreda i cellernas arvsmassa och på sikt orsaka hudcancer.

Även solande i solarier tros kunna orsaka malignt melanom och Socialstyrelsen avråder numera helt människor från att lägga sig i solarier för att bli läckert bruna.

Ökningen bromsas

De allra sista åren har ökningstakten av malignt melanom mattats, men om det innebär ett trendbrott eller om ökningen sätter fart på nytt, är det ingen som vet.

- Det vi är mest oroliga för är solvanorna hos ungdomar. Det är samtidigt de som är svårast att nå, säger Olle Larkö.

Han trivs själv i solen, men framhåller att den bör njutas med försiktighet. Uppmaningen gäller i synnerhet barn, som inte har lika bra skydd mot UV-strålning som vuxna.

Men det gäller inte bara att veta att man ska skydda sig, utan också hur. Solskyddskrämer kan ge en falsk trygghet, varnar Henrik Ullén, cancerläkare vid Karolinska sjukhuset i Solna.

- De skyddar inte så mycket som folk tror. De här krämernas solskyddsfaktor har ju framtagits under laboratorieförhållanden och inte under något som liknar praktiskt bruk, säger han.

Värst mitt på dagen

Cancer- och hudläkarnas råd är att se solskyddskrämer som ett komplement och satsa på kläder som främsta solskyddsmedel. Ett annat råd är att undvika solen de timmar UV-strålningen är som starkast, sommartid ungefär mellan klockan 12 och 14. Det behöver inte innebära att man går miste om värmen. Varmast är det nämligen lite senare på eftermiddagen, samtidigt som UV-strålningen har dämpats lite.

Under 1999 hittades ungefär 1 600 nya fall av malignt melanom i Sverige. Prognosen varierar, men trots att antalet fall har ökat mycket kraftigt sedan 1960-talet, är ökningen av antalet dödsfall i hudcancer måttlig. Ett viktigt skäl är att många fall upptäcks på ett tidigt stadium.

Även en annan form av hudcancer, skivepitelcancer, har ökat kraftigt under 1900-talets andra hälft. Under 1999 hittades närmare 1 700 fall hos män och 1 100 hos kvinnor. Prognosen är oftast mycket god och dödligheten låg.

fakta/ så skyddar du dig mot solen

fakta/ tunn tumör ger bättre prognos

Lisa Blohm/TT

ARTIKELN HANDLAR OM