Telia har rasat 65 procent på två år

– och något lägre vinst väntas i delårsrapporten i morgon

NYHETER

Det blir sannolikt en något lägre vinst än förra året när Telia på måndagen visar upp sin delårsrapport.

Men det lilla vinstfallet sker i skuggan av ett brutalt kursras. Aktien har fallit med 65 procent sedan staten sålde Teliaaktier för två år sedan.

Avgående Marianne Nivert har gjort ett kraftfullt intryck under sina år som Teliachef. Men trots att hon fått mycket beröm och uppskattning har hon inte lyckats rädda aktiekursen.

I fredags låg Telias aktiekurs strax under 30 kronor, den allra lägsta hittills. Aktien var nere och vände på 28.10 men stängde på 28.50. 28.33 motsvarar exakt en tredjedel av det ursprungliga värdet.

Det innebär att två tredjedelar av aktievärdet är borta jämfört med juni 2000 när svenska staten sålde ut en minoritetspost av bolaget. En miljon nya aktieägare fick betala 85 kronor per aktie.

Svenska staten gjorde en kanonaffär på utförsäljningen. Men köparna har med tiden fått allt större anledning att ångra sitt köp. Alla de köpare som var ovana vid värdepapper har nu fått klart för sig att aktier är en riskplacering.

Det kan sägas att kursraset inte beror på Nivert utan på att hela telekomsektorn har råkat ut för en djup kris. I själva verket har Telia klarat sig bättre än många liknande bolag i Europa. Telias toppchefer fick till och med ut en bonus förra året eftersom Telias aktiekurs gått bättre än Europaindex för telekombolag.

Ovälkommen affär

Men inte ens presentationen av den nya Teliachefen Anders Igel eller Telias köp av finländska Sonera fick kursen att ta fart uppåt. Tvärtom ledde Soneraaffären till att Telia fick ovälkommen uppmärksamhet från kreditbetygsföretagen Moody's och Standard & Poor's.

Soneras skuldbörda riskerar att gröpa ur Telias annars ganska välfyllda kassakista. Så Telias kreditbetyg har sänkts efter fusionsbeskedet och kursen har fortsatt krypa nedåt.

Inte heller den nya delårsrapporten kommer att sätta fart på börskursen. I samband med bolagsstämman för två veckor sedan släppte Telia nämligen några preliminära delårssiffror som pekar mot en liten vinstminskning under första kvartalet jämfört med samma kvartal i fjol.

Vinsten för första kvartalet blir omkring en halv miljard kronor och omsättningen stiger med några procent till knappt 14 miljarder kronor. Siffrorna ligger i linje med analytikernas förväntningar.

Överkapacitet

Så intresset för måndagens delårsrapport handlar mest om hur de olika affärsområdena har gått. En av de viktigaste uppgifterna i rapporten är förlustaffärerna i International Carrier, affärsområdet där Telia säljer utrymme i sitt internationella telenät. I dagens telekomsvacka finns det en kraftig överkapacitet på nätutrymme och det är svårt att tjäna några pengar där.

Frågan är hur stora förlusterna har varit under första kvartalet och framför allt om Telias ledning kan ge ett mer bestämt besked om när affärsområdet ska ge vinst.

Men aktieanalytikerna kommer också att titta noga på siffrorna för mobiltelefonin som visserligen går mycket bra i Sverige men ger förluster i både Danmark och Finland. Inte heller affärerna i det fasta telenätet, Telia Networks, var någon succé under första kvartalet. Den svaga konjunkturen har inte gött Telias affärer.

Men om Telia kan ge tydligare besked om hur man ska uppnå de samordningsfördelar på uppemot tre miljarder kronor om året som man utlovat genom Soneraaffären så kan det kanske leda till en kursuppgång och någon lindring för Telias hårt prövade aktieägare.

Sten Gustafsson/TT , aftonbladet.se