”Billigt och praktiskt att vara mambo”

Stina Gustafsson, 21, pluggar – och bor kvar hemma

NYHETER

Var tredje 20- till 23-årig bor kvar hemma hos föräldrarna. Stina Gustafsson, 21 år, i Karlstad är en av dem. Hon pluggar på universitetet och har valt att bo kvar hemma.

– Det är billigt och praktiskt, säger hon.

Allt fler unga bor kvar hemma hos mamma och pappa. För fem år sedan bodde var fjärde ungdom mellan 20 och 23 år hemma hos mamma och pappa. I fjol bodde en tredjedel av ungdomarna hemma.

Stina Gustafsson i Karlstad är en av dem. Hon är 21 år och pluggar medie- och kommunikationsvetenskap på universitetet i Karlstad. Hon är förvånad över att så många i hennes ålder bor hemma.

– På min kurs är vi 35 personer och det är bara jag och två till som bor hemma, säger hon.

Att hon själv har valt att inte flytta har praktiska orsaker.

- Jag kom in på den utbildningen jag ville här i Karlstad. Då kändes det onödigt att flytta när jag dessutom kan bo kvar hemma om jag läser här, säger hon.

Slipper studielån

Stina Gustafsson har inte tagit några studielån, utan lever på studiebidraget på 2 228 kronor i månaden. Hon jobbar lite extra för att dryga ut kassan och arbetar även på sommaren. Hon betalar ingenting hemma.

– Det tar emot att ta studielån när jag inte behöver, och sedan behöva dras med dem hela livet.

Utbildningen i medie- och kommunikationsvetenskap är på minst tre år. Stina Gustafsson vet inte om hon kommer att bo kvar hemma hela tiden.

- Det beror på om jag står ut. Det tär lite. Man vill ju ha studiero och det blir inte så mycket studentliv, säger hon.

Missar studentlivet

Studenterna i Karlstad har bostadsgarant så det är inte bostadsbrist som fått Stina Gustafsson att bo kvar hemma.

- Det är för att spara pengar och det är praktiskt. Dessutom har jag bott ett år i London så jag har redan prövat på hur det är att bo själv.

Känner du dig utanför studentlivet?

- Lite är det så. Jag har kompisar som bor själva och jag kan ju inte bjuda hem dem. Och jag måste ta lite hänsyn här hemma och berätta vad jag ska göra när jag går ut.

Vad tycker dina föräldrar?

- Det är väldigt olika, det går i perioder. Ibland - när jag bara ägnar mig åt mina studier - tycker de att jag borde göra mer hemma och ibland tycker de att jag borde gå ut mer och träffa kompisar. Annars går det bra.

Pernilla Fagerström