”Vi älskar dig Chichi”

Historisk jordskredsseger sänkte Le Pen

NYHETER

PARIS

Miljoner franska soffliggare reste sig upp för att rösta bort extremhögern.

Det blev en jordskredsseger: 82,1 procent till Chirac, 17,9 till Le Pen.

- I kväll har Frankrike segrat. Ni har visat att Frankrike vägrade kapitulera inför intolerans och extremism. Tack, sa president Jacques Chirac i ett tal i natt.

Segraren Frankrikes president Jacques Chirac hyllas av jublande anhängare som trotsade regnet för att hylla valsegraren och fira segern mot rasisten och högerextremisten Le Pen.

- Vive la République, jublade tusentals lättade parisare i natt. Den franska valrysaren var över. Kvällen var historisk. Aldrig har någon fransk president blivit vald med sådana överväldigande siffror: 82,1 procent av väljarkåren.

Det är andra gången på två veckor som Jacques Chirac gör ett historiskt resultat. Den 21 april fick han det sämsta resultatet som en sittande president någonsin har fått i presidentvalets första omgång: under 20 procent. I går var stämnigen annorlunda:

Lättad Chirac

- Som alltid i svåra stunder har Frankrike lyckats ena sig kring sina ideal. Jag har hört er och förstått er signal, sa en sammanbiten men tydligt lättad Jacques Chirac. Utanför hans kampanjhögkvarter jublade hans anhängare när presidenten satte sig i sin Citroën för att bli körd till Place de la République:

- Vi älskar dig Chichi, ropade anhängarna som väntade i regnet.

Ännu i går morse var rasisten och högerextremisten Jean-Marie Le Pen i valbar position till det franska presidentämbetet. Den 21 april hade Jean-Marie Le Pen chockat Frankrike när han hamnade som finalist mot Jacques Chirac i presidentvalet. Med knappt 300 000 rösters marginal hade extremhögern lyckats slå ut vänsterns kandidat, Lionel Jospin.

Men i går vägrade 25 miljoner fransmän att anförtro nycklarna till Frankrikes kärnvapenarsenal åt en rasist och vän till flera diktatorer. Tre miljoner soffliggare hade rest sig upp för att gå till valurnorna under söndagen. Valskolket sjönk med en tredjedel från 28 till 19 procent.

Irriterad förlorare

- Nånting extraordinärt har hänt, någonting som vi inte har skådat sedan det andra världskrigets slut. Folket har rest sig för att kasta tillbaka extremism. Det franska folket reste sig upp med en valsedel i handen och sa nej till föraktet av sina medmänniskor, sa Paris borgmästare Bertrand Delanoë i natt.

Kvällen stora förlorare, Jean-Marie Le Pen stannade kvar i sitt högkvarter utanför Paris. Han kunde inte annat än att erkänna sitt nederlag:

- Vad skall jag säga? Jag har ingenting att säga, sa han först tydligt irriterad innan han förstod att kameran var på. Några minuter senare kom han tillbaka framför kameran. Han småskrattade då nervöst:

- Jag är van vid brustna illusioner. Jag säger Bravo och Vi ses i morgon till dem som segrat.

Jean-Marie Le Pen hade själv sagt att ett valresultat under 30 procent skulle innebära ett svidande nederlag.

Samtidigt tog vänstern åt sig en stor del av äran för att deras väljare röstade på konservative Chirac mot Jean-Marie Le Pen.

Jospin avgår i dag

I dag kommer valets andre förlorare, socialisten och premiärminister Lionel Jospin, som blev utslagen av extremhögern, att avgå med sin regering.

I går ville Lionel Jospin inte visa sig för media utan röstade i stället med hjälp av ett ombud. Att med sina egna händer ta i en valsedel med sin ärkerival Jacques Chiracs namn på var för tungt för den tidigare presidentkandidaten.

Raffarin ny premiärminister

Läs också:

Aftonbladet igår:

Chirac vann presidentvalet med 82 procent av rösterna – största marginalen någonsin

Le Pen nådde upp till 18 procent

Magnus Falkehed

ARTIKELN HANDLAR OM