...men sex miljoner valde extremhögern

NYHETER

PARIS

Jean-Marie Le Pen är inte krossad.

Mer än var sjätte fransk väljare lade sin röst på en presidentkandidat som vill sätta utlänningar i läger och som tycker att de nazistiska utrotningslägren är en historisk detalj.

Som vanligt lyckades Nationella frontens ledare Jean-Marie Le Pen inta praktiskt taget alla ståndpunkter.

På förmiddagen, när röstningen redan pågått flera timmar, meddelade han segervisst att 30 procent av rösterna låg inom räckhåll. På kvällen var det annat ljud i skällan.

Var sjätte valde Le Pen

Jacques Chirac hade segrat med "sovjetiska metoder". Internationella valobservatörer borde ha övervakat presidentvalet. Utan att säga det rakt ut anklagade Le Pen president Chirac för att ha fuskat till sig segern.

Presidentvalet i Frankrike är fyllt av motsägelser. Omkring sex miljoner människor, eller mer än var sjätte väljare, lade sin röst på den högerextreme Le Pen vars förstamaj-tal kallats "rasistiskt, på gränsen till vansinnigt".

Detta resultat firades sent i går kväll av den franska vänstern med en fest på Place de la Bastille. Vänstern firar normalt inte högerextremistiska framgångar. De firar inte heller att konservativa presidenter vinner jordskredssegrar.

Men det gjordes i Paris i går trots att regn och kyla inte inbjöd till kalas. Orsaken var givetvis att Le Pen gjorde ett sämre val än väntat. Och att mitten, högern och vänstern trots olika uppfattningar lyckats förena sig mot Le Pens rasistiska budskap. Man röstade inte för Chirac utan mot Le Pen.

Svår tid för Frankrike

Frankrike står nu inför en svår tid. Den sittande socialistregeringen har lämnat in avskedsansökan. I dag väntas Jacques Chirac utse en ny premiärminister, Jean-Pierre Raffarin, ledare för det liberala partiet och en stor beundrare av den förra brittiska premiärministern Margaret Thatcher.

Den regeringen kommer att bli mycket kortlivad. I mitten av juni går Frankrike till val igen, då för att utse parlamentets viktigaste kammare i nationalförsamlingen.

Att den sargade franska vänstern, som dessutom saknar ledare sedan avgående premiärministern Lionel Jospin meddelat att han lämnar politiken, ska repa sig till detta val är inte sannolikt. Le Pen står efter de oväntade framgångarna i presidentvalet däremot starkare än någonsin.

Chirac vill stå över trätorna

Under tiden gör Chirac allt han kan för att härma den stora politiska idolen: motståndsledaren under andra världskriget, generalen och presidenten Charles de Gaulle. Segertalet i går kväll hölls på Place de la Republique där de Gaulle för 44 år sedan utropade den femte franska republiken, den ännu gällande konstitutionen.

Chirac, 69, vill framstå som den som står över de politiska trätorna, den som tar ansvar för fransmännen och Frankrike i världen. Segertalet var påfallande fritt från konkreta besked men mer fyllt av floskler som "jag hörde vad ni sa".

För Sverige betyder presidentvalet att Jacques Chirac, en av Göran Perssons allierade i EU-toppen, sitter kvar i ytterligare fem år. Och att Le Pens systerparti sverigedemokraterna vädrar morgonluft inför riksdagsvalet i höst.

Läs också:

Aftonbladet igår:

Chirac vann presidentvalet med 82 procent av rösterna – största marginalen någonsin

Le Pen nådde upp till 18 procent

Lena Mellin