Svenska Agneta röstade blankt

NYHETER

PARIS

Agneta Arfwidsson, 58, från Ulricehamn visste att varje röst som inte gick till Jacques Chirac kunde äventyra demokratin i Frankrike.

- Men jag röstade blankt. Jag kunde helt enkelt inte rösta på Chirac efter allt som han har gjort.

Foto: Nikolai Jakobsen
Angeta Afrwidsson röstar i ett val som inte liknar något hon upplevt tidigare.

- A voté, har röstat, ropade vallokalens direktör Bernard Blanche när Agneta Arfwidsson, gift Leroy, lade ned sitt kuvert i lådan.

Valet i går liknade inte något annat som Agneta Arfwidsson har varit med om sedan hon kom till Frankrike i mitten av 1960-talet.

Nyheten kom från Strängnäs

Tack vare ett telefonsamtal från Strängnäs fick Agneta Arfwidsson den 21 april reda på att högerextremisten Jean-Marie Le Pen mot all förmodan hade gått vidare till valfinal.

- Det var min son som ringde och ropade "Hej på er fascister!" i telefon ... Jag hade inte ens brytt mig om att titta på valresultatet i teve. Allt verkade så förutbestämt.

- De franska politikerna har vant sig sedan länge att den lille medborgaren accepterar allting politikerna gör. För att inte tala om Chiracs alla korruptionsaffärer ..., säger Agneta Arfwidsson.

Tycker bättre om svenska politiker

Hon tycker att franska politiker borde lära sig av sina svenska kollegor.

- Franska politiker har fått allting om bakfoten. De vet inte längre vad politik handlar om: att skydda den lille medborgaren, de som bor i arbetarkvarteren utanför Calais.

- Det är de som nu har röstat på Le Pen. Dessa människor är inga fascister. De vill bara leva ett vanligt liv. Därför kunde jag helt enkelt inte ge mitt stöd till Chirac, säger Agneta Arfwidsson.

Magnus Falkehed