”Negrer bör inte adopteras till Sverige”

Sten Andersson tog bladet från mun - efter tv-debatten

NYHETER

Sverigedemokraternas Sten Andersson pratade om alla människors lika värde i tv-duellen i går.

Efteråt sa han:

- Jag tror inte att, om jag får lov att säga, negrer bör adopteras till Sverige.

Foto: JOACHIM LUNDGREN
sverigedemokraten i klartext Sverigedemokraten Sten Andersson, till vänster, svarade aldrig i tv-debatten när fp-ledaren Lars Leijonborg anklagade honom för rasism i adoptionsfrågan. När kamerorna hade släckts gav han besked.

När fp-ledaren Lars Leijonborg anklagade Sten Andersson för en rasistisk inställning i frågan om adoptioner från utomeuropeiska länder fick han inget svar under gårdagens duell i SVT:s Agenda.

Den debatten ville ex-moderaten Sten Andersson ta vid ett annat tillfälle.

Och under programmet försökte han tona ner sverigedemokraternas befläckade rykte genom att säga att alla människor - vita, bruna, svarta, gula och röda - har samma värde.

"De mår dåligt i Sverige"

Men till Aftonbladet utvecklar han sina tankar efter sändningen av Agenda.

- Det finns ju forskning som visar att asiater, kineser och, om jag får lova att säga, negrer mår dåligt av att adopteras till Sverige, menar Sten Andersson.

Så det är för barnens egen skull som adoptionen från utomeuropeiska länder bör stoppas?

- Det är ju inte jag som har presenterat de här uppgifterna. Jag tror att man bör tänka sig för lite mer innan man tillåter adoption från de länderna.

"En belastning för samhället"

I den tv-sända duellen pratade Sten Andersson om de uppskattningsvis 50 000-100 000 invandrare som inte har jobb och därför är en belastning på samhället. Han tog även upp de "invandrarenklaver" som bildats i storstädernas utkanter.

Lars Leijonborg kontrade med att kalla Anderssons uttalanden kränkande och uppmanade honom att inte skylla en misslyckad integrationspolitik på flyktingarna.

"Borgerligt hyckleri"

Efter sändningen pratade Sten Andersson om de borgerliga partiernas hyckleri.

- Folkpartiet har ju själva gjort en del uttalanden, som Birgit Friggebo när hon talade om kosovoalbanernas tjuvaktighet, säger han.

Dessutom menar han att många moderater står bakom honom.

- Jag har inte ändrat politik sedan jag representerade moderaterna. När jag blev utslängd från moderaterna i Malmö fick jag mejl från 60 moderata riksdagsledamöter som gav mig stöd.

Lars Leijonborg var nöjd efter debatten, men är osäker på att han kommer möta sverigedemokraterna igen.

- Jag tycker att jag fick hål på deras falska förespeglingar.

Johan Edgar

ARTIKELN HANDLAR OM