Mor och två barn sköts av pansarfordon

Israel: Soldaterna tog fel - trodde de sköt mot attentatsmän

NYHETER

JERUSALEM

En mamma och hennes två barn sköts i går till döds av israeliska soldater nära en israelisk militärbas, söder om staden Jenin på Västbanken.

Fathmeh Zakarneh, 30, arbetade på familjens åker medan hennes dotter Abir, 3, och sonen Bassim, 4, lekte intill.

Foto: reuters
DÖDADES I FLYKTEN Den palestinska kvinnan och hennes två små barn flydde när en bomb exploderade på vägen intill fältet där de arbetade. Då öppnade de israeliska soldaterna eld. Kvinnan och barnen dog.

Ett israeliskt pansarfordon kom körande längs vägen. Plötsligt hördes en våldsam explosion, som fick den att kränga kraftigt och tvärstanna.

Fathmeh blev rädd. Hon greppade tag i sina två barn och började springa bort från platsen.

Bomb exploderade

Då sköt soldaterna. Kulorna träffade i huvudet och överkroppen, och mamman och hennes två barn dog omedelbart.

Enligt den israeliska armétalesmannen exploderade en bomb vid vägkanten, som skadade fordonet. En soldat fick också lindriga skador.

- Soldaterna såg några misstänkta personer som flydde bort mot en dunge i närheten. De öppnade eld i enlighet med sina instruktioner, säger armétalesmannen, som uttrycker arméns "djupa sorg" över det inträffade.

"Händelsen ska utredas"

Men hur kunde soldaterna förväxla en kvinna med två små barn med attentatsmän?

- Det kan vi inte svara på, men händelsen kommer att utredas.

Enligt palestinska vittnesuppgifter grep israelerna ett antal lokala bönder, som arbetade på fälten intill vägen - däribland Fatmehs make.

Nioårig pojke sköts i bröstet

Israeliska soldater dödade i går också en nioårig pojke när de sköt med tunga kulsprutor in i ett flyktingläger nära staden Tulkarem. Pojken träffades med två skott i bröstet.

Dödsfallen inträffade samtidigt som Israels premiärminister Ariel Sharon är på väg till USA för att möta den amerikanske presidenten George W Bush. Händelserna lär inte göra det lättare för Sharon att stå emot det amerikanska kravet att Israel ska dra sig tillbaka från palestinska områden.

Sedan fredsförhandlingarna bröt samman och det palestinska upproret mot den israeliska ockupationen inleddes i september 2000 har minst 1 343 palestinier och 460 israeler dött en våldsam död.

Mats Gezelius

ARTIKELN HANDLAR OM