Ordföranden i Hem & skola tvingades avgå

Riksförbundet gick med två miljoner i förlust

NYHETER

GÖTEBORG

Riksförbundet Hem och skola brände fem miljoner kronor, trots att de bara fått två miljoner i statsbidrag och en miljon i medlemsavgifter.

Ordföranden Mona Hillman Pinheiro tvingades i går avgå under kuppartade omständigheter.

Foto: BIBBI JOHANSSON
Prickades - Avgick När Riksförbundet Hem och skolas fullmäktige hade möte i Västerås ville revisorerna vägra hela styrelsen ansvarsfrihet. Fullmäktige beslöt dock att bara pricka ordförande Mona Hillman Pinheiro. Då avgick hela styrelsen med Hillman i spetsen.

Hela Hem och skola-rörelsen är i kris. I slutet av 1980-talet hade förbundet 100 000 medlemmar - nu är det bara 8 000. Hem- och skola får ändå två miljoner kronor om året i bidrag från Skolverket. Ytterligare nära en miljon samlas ihop genom medlemsavgifter.

I går samlades Riksförbundets fullmäktige till möte i Västerås. Där vill revisorerna vägra hela styrelsen ansvarsfrihet. Ordagrant beror det på att årsredovisningen lämnats in för sent. Men det finns mer kritik bakom.

"Resultatet säger ju en hel del"

- Styrelsen har inte följt stadgarna. Där står att man ska ha koll på ekonomin och det hade man inte, säger en av förbundets egna revisorer Andris Widuss. Resultatet säger ju en hel del, på tre miljoners intäkter, så gjorde man en förlust på över två miljoner.

Har de förskingrats eller vad menar du?

- Nej, det är fel. Men man har haft verksamhet som inte varit finansierad. Rådslag, olika projekt och annat.

Andris Widuss påpekar att inget brott begåtts.

- Men den som inte får ansvarsfrihet kan stämmas. Fast det är mycket ovanligt att så sker.

Hela styrelsen avgick och en ny valdes

Fullmäktige beslöt dock att bara pricka ordföranden Mona Hillman Pinheiro. Hela styrelsen avgick dock och en ny valdes.

Skolverket kommer i dag att undersöka vad som hänt inom Hem och Skola.

- Jag måste prata med våra jurister, säger Ann Carlsson Eriksson, chef för Skolverkets avdelning för resultatuppföljning.

Lars Söderberg