Aung San Suu Kyi fri efter flera år

1991 års fredspristagare fortsätter kampen för ett fritt Burma

1 av 2 | Foto: reuters
Oppositionsledaren Aung San Suu Kyi mötte pressen strax efter att hennes husarrest blivit upphävd.
NYHETER

Efter 19 månader i husarrest frigavs Aung San Suu Kyi - ledare för demokratirörelsen i Burma - på måndagen.

Diplomater i landet uppgav att militärjuntan krävt att hon skulle hålla en låg profil. Men Suu Kyi talade omedelbart om en ”ny gryning” och lovade en fortsatt kamp för ett demokratiskt Burma.

Tusentals människor välkomnade den 56-åriga oppositionsledaren Suu Kyi efter morgonens besked. Tumultartade glädjescener utspelades utanför hennes hem när oppositionsledaren släpptes ut för första gången på 19 månader. Suu Kyi lämnade sitt hem i en vit Toyota och entusiastiska partvänner ropade ”Länge leve Aung San Suu Kyi.”

Själv sa hon att frigivningen var ovillkorlig och att regeringen åter låter henne resa fritt. Men juntan har tidigare givit – och svikit – liknande löften.

Många år i husarrest

1991 års fredspristagare har tillbringat många år i husarrest. Redan 1988 – då hon återvände hem från Storbritannien - trädde hon fram som demokratirörelsens ledare. Samma år spärrades hon in sedan oppositionsledda demonstrationer brutalt slagits ned av militären.

Två år senare vann hennes parti NLD (Nationella demokratiförbundet) en jordskredsseger med 80 procent av rösterna och partiet uppfattas allmänt som Burmas rättmätiga regering. Trots det har militärjuntan hårdnackat motsatt sig ett regimskifte och Suu Kyi har tillbringat lång tid i husarrest.

Trotsar krav på låg profil

Senaste Suu Kyi släpptes ur husarresten – 1995 – utspelade sig liknande glädjescener som i dag. Diplomater har därför spekulerat i att militärjuntan ska ha krävt att oppositionsledaren skulle hålla en låg profil.

Men Suu Kyi valde knappast att hålla tillbaka när hon i dag mötte pressen i NLD:s partihögkvarter.

- Det är en ny gryning för landet. Allt vi hoppas är att gryningen ska komma väldigt fort, sa Suu Kyi till AP.

Även militärjuntan talar i dag om förändringar. I ett uttalande regimen, enligt AFP, ”ett nytt blad” i nationens historia. Man uppgav att 600 politiska fångar släppts de senaste månaderna och att fler kommer att släppas - om de inte hotar stabiliteten i landet. Dessutom lovade militären att samarbeta med omvärlden i kampen mot narkotikahandel och mot spridningen av hiv.

Positiva reaktioner världen över

Frigivningen får ses som en eftergift till världssamfundet. De ekonomiska sanktionerna har varit kännbara för den burmesiska regimen.

NLD:s linje har varit att all hjälp till landet måste stoppas till dess att demokrati införts i landet och i dag sa Suu Kyi:

- Vår inställning när det gäller sanktionerna har inte ändrats, eftersom vi ännu inte haft tid att diskutera detta.

Reaktionerna på frigivningen har överlag varit positiva. Flera regeringar och organisationer runt om i världen har redan uttalat sig.

- Det var på tiden och vi hoppas nu att hon kommer att tillåtas att fritt och öppet utföra sitt arbete som ledare för NLD, sade Storbritanniens utrikesminister Jack Straw i ett uttalande enligt Reuters.

Uppmanas fortsätta med öppenheten

- Vi uppmanar den burmesiska regeringen att bygga vidare på det här. Vi kommer att fortsätta uppmana regeringen att släppa de kvarvarande politiska fångarna och inleda en meningsfull politisk dialog med NLD, sade Australiens utrikesminister Alexander Downer.

- Jag är mycket glad över var regeringen gjort. Detta är en viktig milstolpe, sade FN:s Burmasändebud Razali Ismail.

Den Bangkokbaserade människorättsgruppen Forum Asia var, skriver TT, inte lika entusiastisk.

- Det finns fortfarande så många hinder. NLD och det internationella samfundet måste vara mycket vaksamma i den här processen, sade gruppens generalsekreterare.

Burma har styrts av militären sedan 1962 och den nuvarande militärjuntan har suttit vid makten sedan 1988.

Aung San Suu Kyi

Läs också:

Mattias Lundell