Rikslarm efter skott mot poliser

24-åring på fri fot - bedöms som farlig för allmänheten

NYHETER

Rutinkontrollen i Västerås slutade med skottlossning och biljakt.

Två personer har gripits och anhållits, misstänkta för mordförsök. Men en man – som bedöms som farlig för allmänheten – är fortfarande på fri fot.

På måndagen utlyste polisen rikslarm efter 24-åringen.

Vid halv tre-tiden på måndagsnatten skulle två civilklädda poliser stanna en hyrbil med tre personer i Västerås för en rutinkontroll.

Men istället för att stanna ökade männen i hyrbilen farten och försökte köra ifrån de bägge poliserna. Plötsligt öppnade de eld. Enligt uppgift avlossades ett tiotal skott mot polisbilen.

- När polismännen insåg att de var beskjutna drog de sig tillbaka och la sig på ett behörigt avstånd, säger Ulf Palm, informationsansvarig på Västeråspolisen, till aftonbladet.se.

Ett tiotal skott avlossades

När polisen till slut fick fatt i flyktbilen i Västerås fanns bara en person kvar i bilen, en 26-årig man från Köping som är känd av polisen sedan tidigare. Hans flykt slutade efter en punktering vid en refug.

I kupén fann polisen ett tiotal 9-millimeters tomhylsor. Bakrutan var sönderskjuten.

De två andra personerna hade lyckats hoppa ur flyktbilen och försvunnit mot Stockholm i en grå Volkswagen Jetta.

När Jettan till slut stannades av polisen utanför Strängnäs fanns bara en obeväpnad, 23-årig man kvar i bilen. Han anhölls senare, misstänkt för mordförsök.

Farlig för allmänheten

Den tredje mannen befinner sig fortfarande på fri fot. Han kan vara beväpnad; det skjutvapen som användes mot polismännen saknas fortfarande. Polisen menar att den 24-årige mannen kan vara farlig för allmänheten.

- 24-åringen som är från Köping är tidigare dömd för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån och bedöms som farlig. Ett rikslarm utfärdades på måndagen, men utan resultat, säger Ulf Palm till TT.

Polisen har under dagen lyckats stärka bevisningen mot 24-åringen - i bilen hade han lämnat ett foto av sig själv. Man har dock inte kunnat utesluta att flera personer kan ha befunnit sig i bilen.

- Man ska inte låsa sig vid att det var tre personer i den första bilen. Det finns inget som säger att det kanske inte väntade ytterligare en person i den andra bilen, säger Ulf Palm.

Det är fortfarande oklart varför männen öppnade eld mot poliserna.

- Det verkar lite märkligt, tycker man ju. Det var ju bara en rutinkontroll. Anledningen till att de blev så nervösa att de försökte skjuta ihjäl poliser kan man bara spekulera i, säger Ulf Palm.

De tre männen är kända av polisen sedan tidigare, bland annat i samband med narkotikabrott och våldsbrott.

Fredrik Rundkvist, Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM