Fånge fritagen på Danderyds sjukhus

Vaktades av 73-årig väktare – försvann på motorcykel

NYHETER

En 31-årig intern som dömts för flera grova rån fritogs av en pistolbeväpnad man vid halv tvåtiden på måndagseftermiddagen.

Fången var på besök på Danderyds sjukhus.

Med sig hade han en 73-årig väktare.

Enligt polisen var det en maskerad man, beväpnad med en pistol, som slog till i sjukhusets entré. Han hotade de tre väktarna och lyckades frita internen.

Enligt polisen var en av de väktare som följde med fången 73 år gammal.

- Det där är ingenting jag uttalar mig om. Jag kommenterar inte vår personal över huvud taget, säger Conny Söderström, vd för bevakningsföretaget Prevendo till TT.

De båda männen flydde från platsen på motorcykel.

Enligt säkra poliskällor hotade männen två väktare med en revolver. Väktarna som följde med fången var en 73-årig man och en 23-årig kvinna. Ytterligare en väktare satt kvar i bilen, uppger TT.

73-årig väktare

Kent Andersson, anstaltschef på Österåker, säger att privata vaktbolag anlitas när transport- och personalläget på anstalten är ansträngt, som på måndagen. Han känner inte närmare till vilken personal Prevendo använder, inte heller vid måndagens transport. Men Prevendo har skött tidigare uppdrag väl, säger han.

TT: Låter inte 73 år som en hög ålder för en väktare?

- Jo, det låter högt. Men även om åldern är hög har jag ingen aning om vilken fysik den här personen har, säger Andersson.

Oanvändbart vapen

I samband med att männen hoppade upp på motorcykeln tappade de vapnet som beslagtogs. Pipan visade sig vara ihopsvetsad och vapnet var därför obrukbart.

Senare på eftermiddagen drog polisen in spaningarna i området och övergick till att kartlägga mannens umgängeskrets. På kvällen var den fritagne ännu nte återfunnen.

Bedömer ni mannen som farlig för allmänheten?

- Det vore att hårdra det hela. Men en person som fritas under vapenhot har naturligtvis ett intresse av att fortsätta vara på fri fot, säger Mats Nylén, vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral, till aftonbladet.se.

Var på återbesök

Den intagne är bland annat dömd för flera grova rån och polisen har ännu inte fått information om varför mannen var tvungen att besöka sjukhuset.

Eva Cedergren, chefsjurist på Kriminalvårdsstyrelsen, säger att mannen var på ett planerat återbesök. Med sig hade han en chaufför och två väktare, vilket inte tyder på att han bedömts som extra flyktbenägen.

- Det är nog att betrakta som standard, säger Eva Cedergren, till aftonbladet.se.

Som jourhavande tjänsteman informerades hon direkt efter fritagningen av mannen – som sitter intagen på den slutna Österåkersanstalten. Hon vet dock inte hur lång tid han har kvar på sitt straff eller varför mannen valde att rymma.

- Det finns inget mönster i när någon rymmer. En del har bara en kort tid kvar på straffet, säger Eva Cedergren.

Omkring en timme efter fritagningen gjorde polisen en husrannsakan i en lägenhet i Bandhagen i södra Stockholm. Det är dock ännu oklart vad husrannsakan gav, skriver TT. Polisen vill heller inte avslöja hur adressen sätts i samband med den fritagne fången.

Mattias Lundell, TT