19-åring fick villkorligt för EU-kravaller

Rättsprofessor: Domen är glädjande

NYHETER

En 19-årig man från en ort i Västsverige dömdes på måndagen av Göteborgs tingsrätt till villkorlig dom och samhällstjänst för att ha deltagit i ett våldsamt upplopp vid Avenyn under EU-toppmötet i Göteborg.

Högsta domstolen (HD) avkunnade för en vecka sedan en dom där man kraftigt sänkte straffet för en av de dömda vid Göteborgskravallerna. Måndagens dom i Göteborgs tingsrätt är den första kravalldomen som avkunnas efter HD:s utslag.

Tingsrätten hänvisar till att HD-domen gäller händelser vid Hvitfeldtska gymnasiet. Men detta påverkar inte straffvärdet för den nu dömde 19-åringen, anser tingsrätten.

Glädjande dom

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, tycker att tingsrättens dom är glädjande.

- Det känns bra att det börjar lugna ner sig nu och vi kan börja syssla med juridik igen. Det känns skönt att det här nu blir en del av svensk rättshistoria. Låt oss nu gå vidare.

Töllborg har varit mycket kritisk till de tidigare kravalldomarna efter EU-toppmötet i tingsrätt och hovrätt. Han menar att de varit alltför hårda utifrån den praxis som tidigare utarbetats.

Hittills har ett 40-tal domar avkunnats av tingsrätt och hovrätt. I de fall domarna vunnit laga kraft återstår bara för de dömda att begära nåd, menar Töllborg.

Huruvida de som eventuellt söker nåd hos regeringen också får det är högst osäkert, enligt honom.

- Och jag tror inte att regeringen vill ha det här på sitt bord under ett valår.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM