”Bistånd från EU går till terrorism”

Israel anklagar palestinska myndigheten för missbruk av stöd

NYHETER

BRYSSEL

EU-stöd till palestinierna används för att finansiera terrorism.

Det hävdar den israeliska regeringen i en rapport till USA:s president George W Bush.

- Anklagelserna är allvarliga. Vi kommer att göra en granskning, om Israel kan presentera dokumenterad bevisning, säger EU-kommissionens talesman Gunnar Wiegand.

Den 100-sidiga rapporten har Israels premiärminister Ariel Sharon med sig på sitt besök i Washington. Den är ett led i Sharons försök att få USA att sluta se Arafat som palestiniernas främste företrädare.

När den israeliske ministern Dani Naveh inför mötet i Washington presenterade rapporten för massmedierna, hävdade han att Palestinska myndigheten (PA) har missbrukat biståndspengar från både EU och USA.

”Omkring 90 miljoner kronor”

Enligt Naveh ska PA ha använt omkring 90 miljoner kronor av EU-stödet till att betala palestinska "terrorister". Den israeliska regeringen hävdar att man hittat dokument som visar att Arafat beviljat pengar till personer som Israel misstänker för att ha begått terrordåd mot israeler.

EU-länderna och unionen som helhet ger olika typer av stöd till palestinierna. Bland annat betalar EU-kommissionen ut drygt 90 miljoner kronor i månaden till PA för att myndigheten ska kunna ge grundläggande service, till exempel utbildning och hälsovård, till palestinierna. Det mesta av pengarna går till löner, bland annat till palestinska poliser.

”Villkoren för budgetstöd stränga”

Enligt kommissionens talesman är villkoren för hur detta så kallade budgetstöd används mycket stränga. Internationella valutafonden (IMF) kontrollerar att reglerna följs och lämnar varje månad rapport till EU.

Anledningen till att EU betalar ett direkt budgetstöd är att Israel sedan oktober 2000 inte längre överför momsintäkter och tullavgifter som ska tillfalla Palestinska myndigheten.

Palestinierna har tillbakavisat Israels anklagelser om att EU-stöd används till att finansiera terrordåd och hävdar att dokument har förfalskats.

Peter Wallberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM